Irakul cere SUA sa-i bombardeze pe rebelii care se apropie de Bagdad

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 19:17
3659 citiri
Irakul cere SUA sa-i bombardeze pe rebelii care se apropie de Bagdad

Autoritatile irakiene au cerut oficial Statelor Unite sa lanseze raiduri aeriene asupra jihadistilor islamisti care se apropie de Bagdad.

Anuntul a fost facut, miercuri, de ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, in contextul in care militanti sunniti au capturat mai multe provincii din nordul tarii si ameninta acum Bagdadul, relateaza agentia AFP, citata de Breitbart.

"Irak a cerut oficial Washingtonului sa ajute tara, in conformitate cu acordul de securitate si sa efectueze raiduri aeriene impotriva gruparilor teroriste", le-a spus Zebari jurnalistilor din Arabia Saudita.

La randul sau, seful Armatei americane, generalul Martin Dempsey, a confirmat ca SUA au primit o cerere referitoare la lovituri aeriene de la Guvernul irakian, transmite BBC.

Cea mai mare rafinarie din Irak, incercuita de teroristi

Solicitarea catre Statele Unite vine la scurt timp dupa ce premierul irakian, Nouri al-Maliki, a facut un apel la unitate nationala catre criticii sunniti ai guvernului siit, intr-o incercare de a castiga ajutorul americanilor impotriva ofensivei sunnite ce ameninta capitala Bagdad.

Criza in Irak: SUA isi pierd rabdarea, Maliki face un pas inapoi

Apelul lui Maliki a semnalat o schimbare dramatica de directie, intrucat a venit la doar cateva ore dupa ce aliatii sai siiti au promis sa boicoteze orice cooperare cu cel mai mare partid sunnit din tara si Guvernul majoritar siit a acuzat Arabia Saudita invecinata, tara sunnita, ca finanteaza "genocidul".

SUA iau in calcul lovituri aeriene

Presedintele american Barack Obama ia in considerare toate optiunile pentru a stavili ofensiva sunnitilor din Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL), care a ocupat nordul tarii saptamana trecuta.

Tensiunea creste in Irak: Rebelii au capturat un mare oras. SUA pregatesc lovituri aeriene

De asemenea, Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat luni ca tara sa este deschisa discutiilor cu Iranul in legatura cu escaladarea crizei din Irak si pentru o posibila cooperare militara.

Kerry a sustinut ca SUA iau in considerare "analizarea oricarei optiuni disponibile", incluviv a unor discutii cu Iranul si a atacurilor cu drone militare, despre care a afirmat ca "pot fi o optiune", potrivit Business Insider.

Kerry a afirmat ca nu crede in posibilitatea ca insurgentii sa preia controlul Bagdadului, in ciuda declaratiilor liderului ISIS ca acestia sunt pregatiti sa marsaluiasca asupra capitalei irakiene.

Ce vor jihadistii

Luptatorii ISIL isi propun sa construiasca un califat musulman la frontiera irakiano-siriana. In prima saptamana de la lansarea luptei, au cucerit al doilea oras al Irakului, Mosul, si mare parte a nordului, amenintand Bagdadul.

Militantii sunniti considera ca toti siitii sunt eretici care trebuie sa moara, se mandresc cu brutalitatea lor si s-au laudat ca au executat sute de soldati care s-au predat.

Noul razboi din Irak: Cine sunt si ce urmaresc teroristii ISIL

Tarile occidentale ii cer insistent lui Maliki sa obtina reconcilierea cu sunnitii, pentru ca unitatea nationala este singura cale de a evita ruperea tarii in trei: nordul sunnit, sudul siit si regiunea autonoma kurda.

Premierul Maliki, aflat la putere de opt ani, pare insa a se baza tot mai mult pe siiti, o majoritate oprimata sub fostul dictator Saddam Hussein.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Irak SUA, #Irak apel SUA, #Irak SUA raiduri aeriene , #Irak
Comentarii
Poza GuessWho
GuessWho
rank 5
Poza memorex
memorex
rank 1
ca si cu scutul de la deveselu