Irakul cumpara armament in valoare de doua miliarde de dolari de la SUA

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 09:05
1148 citiri
Irakul cumpara armament in valoare de doua miliarde de dolari de la SUA

Pentagonul a notificat Congresul american cu privire la proiectul de vanzare catre Irak a 12 elicoptere, 50 de vehicule blindate specializate pentru riscul chimic si un important contract de intretinere pentru un total de 2 miliarde de dolari, relateaza AFP.

Congresul, notificat joi, dispune de 30 de zile pentru a-si exprima eventuale obiectii la cele trei contracte.

Primul se refera la furnizarea a 12 elicoptere de transport Bell 412 EP catre Bagdad, piese de schimb si trainingul corespunzator. Aceste elicoptere sunt derivate din faimoasele elicoptere de transport utilizate de armata americana in timpul razboiului din Vietnam.

Acest echipament "va furniza armatei aeriene irakiene o capacitate de cautare si salvare cruciala pentru dezvoltarea sa", sustine Agentia de cooperare pentru aparare si securitate (DSCA), responsabila cu vanzarea armelor in strainatate, intr-un comunicat.

Cel de-al doilea proiect de contract, in valoare de 900 de milioane de dolari, se refera la furnizarea a 50 de vehicule de recunoastere blindate pe roti Stryker echipate pentru razboi nuclear, radiologic, biologic si chimic (NRBC).

Aceasta vanzare va permite sporirea mijloacelor de "identificare a agentilor chimici, biologici, radiologici si nucleari" ale armatei irakiene, sustine DSCA.

Cel de-al treilea proiect de contract este de 750 de milioane de dolari si se refera la intretinerea parcului de vehicule - de la simplul jeep la podurile plutitoare pentru artileria tractata - al armatei irakiene pe o perioada de cinci ani.

"A ajuta Irakul sa intretina si sa utilizeze eficient echipamentul pe care l-a cumparat sau primit de la Statele Unite in cursul deceniului trecut este o prioritate pentru Statele Unite", argumenteaza agentia Pentagonului.

La fel ca pentru fiecare notificare a unui proiect de vanzare, DSCA afirma ca aceste contracte "nu altereaza echilibrul militar din regiune".

In decembrie 2011, Statele Unite isi dadusera deja acordul pentru vanzarea a 36 de avioane F-16 Bagdadului, intr-un contract de mai multe miliarde de dolari.

In octombrie 2012, premierul irakian Nouri al-Maliki a solicitat Statelor Unite, ale caror trupe au parasit tara la sfarsitul lui 2011, sa accelereze livrarile de arme pentru trupele irakiene.

Bagdadul semna apoi cu Moscova contracte de armament in valoare de peste 4,2 miliarde de dolari, care au fost ulterior anulate din cauza suspiciunilor de coruptie.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Irak armament SUA, #Irak cumpara armament SUA , #Irak