Mobilizarea de trupe straine in Irak e un "act de agresiune" - Premierul irakian

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 11:02
3407 citiri
Mobilizarea de trupe straine in Irak e un "act de agresiune" - Premierul irakian
Foto: Twitter/Haider al-Abadi

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a declarat joi ca nu au fost solicitate trupe straine din alte state.

O eventuala mobilizare a acestora in tara sa va fi considerata un "act de agresiune", relateaza Reuters.

Declaratia, postata pe contul oficial de Facebook al premierului irakian, a intervenit dupa ce colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al coalitiei internationale care efectueaza raiduri impotriva retelei teroriste Stat Islamic, a afirmat ca Statele Unite ar putea trimite in Irak un contingent format din 100 de membri ai fortelor speciale, pentru operatiuni antiteroriste.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a declarat anterior ca nu este nevoie ca Statele Unite sa trimita mai multe forte speciale pentru a lupta impotriva gruparii Stat Islamic, adaugand ca Washingtonul ar trebui sa ceara permisiunea Irakului pentru a face acest lucru.

Marea Britanie bombardeaza in Siria: Operatiunea Shader din Irak, extinsa

"Nu avem nevoie de forte terestre straine pe teritoriul irakian", a precizat Abadi, adaugand ca "orice operatiune militara sau desfasurarea unor forte straine - speciale sau nu - in orice loc din Irak nu poate avea loc fara aprobarea si coordonarea sa si respectarea deplina a suveranitatii irakiene".

Premierul irakian declara luni ca Irakul "are suficienti oameni si hotarare pentru a invinge Daesh (gruparea Stat Islamic- n.red.) " singur.

Secretarul american al Apararii, Ash Carter, a informat marti Congresul ca SUA vor trimite un contingent de membri ai fortelor speciale impotriva gruparii teroriste Stat Islamic. Potrivit unor oficiali, fortele speciale vor avea baza in regiunea autonoma kurda din Irak.

Unitatea speciala va efectua misiuni militare punctuale, inclusiv pentru eliberarea ostaticilor si pentru capturarea liderilor retelei teroriste sunnite Stat Islamic.

"Unitatea va putea efectua operatiuni unilaterale si in Siria", a precizat seful Pentagonului, evidentiind ca nu va exista nicio colaborare cu regimul Bashar al-Assad, aflat la putere la Damasc si vizat de atacuri ale insurgentilor si ale grupurilor teroriste.

Administratia Barack Obama este expusa criticilor pentru ca refuza sa declanseze o interventie terestra masiva impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic, care ocupa vaste regiuni din Irak si Siria, unde a proclamat un "califat".

O coalitie formata din peste 60 de tari si condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.

In prezent, aproximativ 3.500 de militari americani efectueaza misiuni de consiliere si antrenament in favoarea fortelor irakiene.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Irak trupe straine agresiune, #Irak trupe straine terorism , #Irak