Obama ar putea negocia cu talibanii

Duminica, 08 Martie 2009, ora 11:34
1543 citiri
Obama ar putea negocia cu talibanii
Foto: Sydney Morning Herald

Presedintele american Barack Obama a sugerat, intr-un interviu acordat New York Times, ca fortele americane din Irak au convins unii extremisti islamnisti desprinsi din al-Qaida sa coopereze.

El a adaugat ca ar putea exista oportunitati similare in Afganistan, chiar daca situatia in aceasta tara este mult mai complexa. Obama s-a aratat nemultumit de felul in care decurg planurile militare in Aganistan, spunand ca SUA pierde razboiul in Afganistan, informeaza BBC.

Obama a autorizat trimiterea a pana la 17.000 de militari in Agfanistan, la o luna dupa ce a devenit presedinte. La sapte ani de la caderea regimului talibanilor din aceasta tara, militantii s-au regrupat si sunt implicati in acte de violenta extrema.

Presedintele american si consilierii sai cauta acum o alta strategie pentru Afganistan, inspirandu-se de succesele repurtate in Irak.

"Daca vorbiti cu generalul David Petraeus, el va argumenta ca o parte din succesul pe care l-a avut in Irak s-a datorat comunicarii cu oameni pe care ii consideram extremisti, insa care au fost dispusi sa colaboreze pentru ca au fost instrainati de tacticile al-Qaida", a declarat Obama.

In Afganistan insa, situatia este mai complexa "pentru ca exista o regiune mai mare care nu este guvernata si o istorie de independenta a triburilor", potrivit presedintelui american.

Presedintele afgan, Hamid Karzai, si unii diplomati straini au sustinut de multa vreme negocierea cu talibanii sau cel putin cu unii dintre ei, pentru a se ajunge la o intelegere politica.

Analistii arata ca in Afganistan exista trei tipuri de luptatori: membrii al-Qaida, cu care fortele straine nu pot negocia, afganii care au devenit insurgenti in urma abuzurilor autoritatilor si nationalistii care doresc eliminarea trupelor straine de pe teritoriul tarii.

Se presupune ca se pot initia negocieri cu ultimele doua categorii de rebeli. In afara de asta, trebuie insa luate in considerare rivalitatile intre diferite grupuri etnice din aceasta tara.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Obama negocieri talibani , #Irak