Patru "mercenari" Blackwater, condamnati pentru masacrarea unor civili irakieni

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 18:20
3591 citiri
Patru "mercenari" Blackwater, condamnati pentru masacrarea unor civili irakieni
Foto: badpolitics.ro

Dupa deliberari care au durat enorm, un juriu federal i-a gasit vinovati pe patru fosti angajati ai firmei Blackwater de un asasinat in masa care a avut loc in piata Nusoor din Bagdad, in 2007.

Nicholas Slatten, in varsta de 30, din Sparta, Tennessee, lunetistul echipei, a fost gasit vinovat de crima de gradul I, cu premeditare, pentru omorarea unui sofer aflat in trafic, in Bagdad. Procurorii spun ca Slatten a declansat intregul incident dupa ce a deschis focul, arata CNN.

Paul Slough, in varsta de 35 de ani, din orasul Keller, Texas, a fost gasit vinovat de 13 asasinate si 17 incercari de asasinat. Evan Liberty, in varsta de 32 de ani, din Rochester, New Hampshire, a fost gasit de 8 crime si 12 tentative de crima.

FBI: 14 irakieni au fost ucisi fara motiv de agentii Blackwater

Dustin Heard, in varsta de 33 de ani, din Maryville, Tennessee, a fost gasit vinovat de sase crime si 11 tentative de crima.

Juriul a inceput deliberarile pe 2 septembrie, dupa un proces care a durat mai mult de doua luni. La audieri au venit 71 de martori, inclusiv 30 din Irak, cel mai mare numar de martori veniti vreodata in SUA din strainatate pentru un proces penal.

Un avocat al unuia dintre inculpati a declarat ca va face apel. "Vom lupta cat putem pentru el", a spus Bill Coffield, avocatul lui Ewan Liberty. Verdictul de vinovatie pentru crima cu premeditare a lui Slatten ii va aduce probabil acestuia o sentinta pe viata, in timp ce restul inculpatilor vor primii cel mult 15 ani pentru fiecare crima comisa.

Sentintele insa urmeaza sa fie pronuntate la o data ulterioara. 17 civili irakieni au fost ucisi in Piata Nusoor, intre care doi copii de 9 si 11 ani. Alti 18 irakieni au fost raniti.

Incidentul a inceput pe 16 septembrie, 2007, cand 19 angajati ai Blackwater au fost trimis sa insoteasca un convoi. Dupa ce au aflat ca o masina capcana tocmai explodase in Bagdad, in apropiere de locul unde era escortat un oficial american, echipa, cunoscuta sub indicativul Corbul 23, s-a deplasat catre un punct de control.

"Odata ajunsi acolo, in ignorand ordinele primite din partea conducerii Blackwater, seful echipei a condus grupul Corbul 23 in afara Zone Verzi si a impus o blocada in Piata Nusoor, un sens giratoriu foarte circulat, langa Zona Verde", se arata in actul de acuzare.

Sapte dintre membrii echipei au deschis focul in sensul giratoriu, ucigand si ranind irakieni neinarmati, iar Slough a continuat sa traga in timp ce echipa iesea din giratoriu, omorand si ranind si mai multi irakieni.

Printre cei ucisi erau un medic, un vanzator de masini la mana a doua, un om de afaceri, un soldat irakian, un gradinar, un sofer de taxi si un student la medicina care-si ducea mama la o intalnire.

Compania Blackwater a sustinut ca masinile din convoi au fost atacate, iar avocatii apararii au spus ca martorii au fost mincinosi. Martorii au spus insa ca angajatii Blackwater au tras primii si fara sa fie provocati.

Un juriu federal a inchis cazul in 2008, dar un apel la o curte federala a redeschis procesul. Blackwater primise un contract guvernamental de 1 miliard de dolari pentru protejarea diplomatilor americani din Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Blackwater angajati vinovati crima, #Blackwater mercenari vinovati crime, #Blackwater luptatori asasinat irakieni , #Irak