Prima lupta directa, pe teren, intre americani si Statul Islamic: 70 de oameni urmau sa fie executati

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 07:33
12857 citiri
Prima lupta directa, pe teren, intre americani si Statul Islamic: 70 de oameni urmau sa fie executati
Foto: captura YouTube/American Heroes Channel

Aproximativ 70 de ostatici, care urmau sa fie executati de Statul Islamic, au fost eliberati, intr-o misiune de salvare in Irak, sprijinita de SUA, care insa s-a soldat cu moartea unui militar din cadrul fortelor speciale americane, a anuntat joi Pentagonul.

Este vorba despre primul militar ucis in lupta pe teritoriul irakian din noiembrie 2011.

Ostaticii - membri ai fortelor de securitate irakiene, localnici si mai multi luptatori ISIL acuzati de spionaj - au fost eliberati dintr-o asa-zisa inchisoare a Statului Islamic, in urma misiunii in care au fost implicate trupe speciale ale SUA, precum si luptatori kurzi.

"Nu prea am avut timp. Amenintarea cu executia era iminenta", a declarat un oficial american citat de CNN, sub protectia anonimatului.

Descoperire macabra: Sute de cadavre de jihadisti ai Statului Islamic

Americanii observasera din aer gropi comune sapate in tabara de langa Hawija, in provincia Kirkuk, pe care au atacat-o ulterior. Dupa salvare, ostaticii au declarat ca li se spusese ca vor fi executati dupa rugaciunile de dimineata.

Misiunea a fost prima in care fortele americane au intrat in lupta directa, terestra, impotriva Statului Islamic in Irak, a declarat un oficial american.

In lupta cu Statul Islamic, doua aparate de zbor americane s-au prabusit

30 de militari Delta Force au oferit asistenta la raid, dupa ce un comando de kurzi a fost coplesit de inamic la intrarea in tabara fortificata a ISIL, unde erau tinuti prizonierii.

Americanul care a fost ucis a fost impuscat in interiorul taberei. A fost grav ranit si transportat cu avionul la Irbil, unde a murit. De asemenea, patru luptatori Peshmerga au fost raniti, au declarat oficialii americani.

Succes impotriva Statului Islamic in Siria: Zeci de jihadisti, ucisi intr-o lovitura aeriana

Misiunea de salvare a fost o "circumstanta unica" si nu o schimbare de tactica in razboi, a precizat ulterior Pentagonul.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, a spus ca secretarul Apararii, Ash Carter, a fost cel care a aprobat implicarea Statelor Unite in operatiune si a anuntat Casa Alba inainte de a avea loc misiunea.

Fortele speciale americane au furnizat elicoptere pentru misiune si au trimis unele trupe pentru a fi alaturi de combatantii kurzi Peshmerga care au condus raidul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#militar american ucis Statul Islamic, #lupta americani Statul Islamic Irak, #misiune salvare americani Irak , #Irak