Razboi in Irak: Armata se retrage din Tikrit, invinsa. Militantii se lupta intre ei

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 13:40
4694 citiri
Razboi in Irak: Armata se retrage din Tikrit, invinsa. Militantii se lupta intre ei

Confruntarile din Irak dintre fortele guvernamentale si militantii din Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) continua fara ca vreuna dintre parti sa dea lovitura decisiva. Fortele irakiene au fost nevoite sa se retraga din orasul Tikrit, ocupat de militanti, dupa o noua incercare esuata de a prelua orasul nordic.

Fortele guvernului de la Bagdad au intampinat rezistenta puternica a militantilor sunniti din ISIL la Tikrit. In pofida faptului ca de doua saptamani si jumatate se incearca recuperarea orasului, soldatii si voluntarii siiti au fost nevoiti sa se retraga marti seara la o baza aflata la patru kilometri de oras, departe de atacurile cu mortiere si focurile lunetistilor, scrie Reuters.

Tikrit a cazut in mainile insurgentilor sunniti din ISIL la 12 iunie.

Militantii sunniti se lupta intre ei

Intr-o evolutie paralela, cadavrele a 12 barbati au fost descoperite in orasul Saadiya, tot la nord de Bagdad. Executiile ar demonstra, potrivit observatorilor, o escaladare a divergentelor intre ISIL si alti insurgenti sunniti, in special Armata Naqshbandi, grupare condusa potrivit unor rapoarte de catre un apropiat al fostului dictator irakian Sadam Hussein, Ezzat Ibrahim al-Douri.

Localnicii care au descoperit trupurile au recunoscut ca acestia au fost luptatori Naqshbandi si cred ca ISIL este responsabil de uciderea lor. Pana acum, ISIL s-a bazat pe Armata Naqshbandi pentru a cuceri orasele din nordul Irakului si a incerca rasturnarea guvernului siit al premierului Nuri al Maliki.

In scurt timp, insa, dupa primele cuceriri, tensiunile dintre sunnitii mai moderati din Armata Naqshbandi si ISIL au iesit la iveala, intrucat gruparea rupta din al Qaida insista pentru o interpretare stricta a islamului si respinge granitele nationale. ISIL a proclamat, recent, ca teritoriile controlate in Irak si peste granita, in Siria, reprezinta un "califat" si a cerut tuturor musulmanilor sa vina voluntari aici sa lupte pentru noul stat.

ISIL avanseaza in Siria

Peste granita cu Siria, ISIL incearca sa isi extinda suprafata teritoriului controlat si ataca enclava kurda din Kobani, unde se afla aproximativ 500.000 de kurzi, majoritatea refugiati din alte parti ale Siriei.

Kurzii din Irak au mai ocupat doua campuri petroliere, declansand furia Bagdadului

Violentele s-au intensificat in ultimele saptamani in Irak. Militantii sunniti din gruparea Statul islamic din Irak si Levant (ISIL) au ocupat mare parte a nordului Irakului si ameninta Bagdadul si unitatea intregii tari.

Incurajati de haosul starnit de sunniti, kurzii, care dupa decenii de oprimare traiesc acum intr-o regiune autonoma in Irak, au ocupat Kirkuk, important oras petrolier aflat chiar langa regiunea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Irak lupte Tikrit, #Irak militanti sunniti morti , #Irak