Schimb de replici taioase intre Rusia si SUA, intr-o conferinta de presa: Nu va e jena? (Video)

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 14:25
6411 citiri
Schimb de replici taioase intre Rusia si SUA, intr-o conferinta de presa: Nu va e jena? (Video)
Foto: Facebook/US Department of State

Tensiunile dintre Washington si Moscova in legatura cu conflictele din Siria si Irak au dat nastere joi unui schimb de replici taioase in cadrul unei conferinte de presa la Departamentul de Stat american intre purtatorul sau de cuvant John Kirby si o jurnalista de la canalul de televiziune Russia Today.

Potrivit relatarii AFP, John Kirby a acuzat-o pe corespondenta la Washington a postului public rus, Gaiana Ciceakian, care insista sa afle care este pozitia americana fata de desfasurarea militara a Turciei in Irak, ca pune intrebari "complet ridicole".

Turcia, somata sa-si retraga trupele din nordul Irakului

Turcia dezminte orice intarire a operatiunilor sale militare in Irak

Diplomatia americana organizeaza zilnic o lunga conferinta de presa, ce este difuzata in direct la televiziune si pe Internet si in care este facut un tur de orizont asupra crizelor mondiale in care Washingtonul are un cuvant de spus, zeci de jurnalisti - americani, europeni, asiatici si arabi - dialogand cu purtatorul de cuvant intr-o ambianta, in general, cordiala.

Asteptandu-si randul, ziarista de la Russia Today, prezenta de fiecare data la aceasta conferinta de presa, a revenit de mai multe ori la intrebarea daca Washingtonul "aproba" sau nu prezenta militara turca in nordul Irakului, fara permisiunea Bagdadului.

AFP aminteste in context ca Departamentul de Stat a afirmat in aceasta saptamana ca cele doua tari aliate ale SUA trebuie sa-si reglementeze in mod direct acest diferend, refuzand sa ia o pozitie in favoarea uneia sau alteia dintre parti.

"Nu va e jena sa puneti astfel de intrebari? Ar trebui sa va uitati la aceste intrebari si sa radeti de dumneavoastra insiva", a reactionat indignat Kirby.

Jurnalista nu s-a lasat intimidata de aceasta reactie si a insistat in continuare sa intrebe daca nu cumva SUA sunt indiferente fata de desfasurarea de trupe turce in Irak, ceea ce l-a facut pe reprezentantul de la Departamentul de Stat sa ridice tonul.

"Am observat ca echipa d-voastra pune foarte rar intrebari dificile guvernului d-voastra", a spus Kirby, cu aluzie la postul Russia Today, finantat in parte de Kremlin si care apara o voce mediatica "alternativa" in dosarele internationale.

"Aici, la Departamentul de Stat, puteti veni si intreba tot ceea ce doriti. Si puteti fi si acuzatoare in intrebarile d-voastra, unele din cele de astazi complet ridicole", a adaugat Kirby.

"Care intrebare este ridicola, domnule? (...) Cea pentru care ar trebui sa-mi fie rusine?", a replicat calm jurnalista inainte ca purtatorul de cuvant sa puna capat conferintei sale de presa.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#replici Rusia SUA, #jurnalista Russia Today SUA , #Irak