Statul Islamic - Cui ii apartine vina pentru ascensiunea teroristilor?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 31 August 2014, ora 13:14
14452 citiri
Statul Islamic - Cui ii apartine vina pentru ascensiunea teroristilor?

Statul Islamic, gruparea de extremisti sunniti care face prapad in Irak si Siria si s-a remarcat prin brutalitate, a cunoscut o ascensiune fulminanta, dupa ce, mult timp, a fost considerata doar o grupare marginala.

Christopher R. Hill, fost ambasador american in Irak, scrie, pentru Project Syndicate, ca este prea simplu sa dai vina pe conducerea irakiana pentru nasterea si evolutia Statului Islamic.

E drept, fostul premier, Nouri al-Maliki, a fost cel asupra caruia planeaza cele mai multe invinuiri, scrie Hill. Maliki a fost diviziv, cu tendinte autoritare, fara capacitati politice minime, incapabil sa conduca o armata aflata in disolutie. Cel mai mare esec al sau a fost insa incapacitatea de a percepe ca guvernarea eficienta in Irak presupune apropierea de celelalte comunitati, in special sunnitii si kurzii.

In fruntea unui guvern eminamente siit, Maliki a ordonat arestarea preventiva a tinerilor sunniti, motivand ca astfel previne alaturarea lor la gruparile teroriste. Si-a urmarit rivalii politici pana cand i-a scos din Guvern, iar pe unii chiar i-a trimis in exil.

Daca totusi vina pentru nasterea si ascensiunea Statului Islamic i-ar apartine in totalitate lui Maliki, noul premier, Haider al-Abadi, ar trebui sa poata rezolva relativ usor situatia. Lucrurile nu stau insa asa. Abadi are o sarcina de neinvidiat: tara se destrama nu numai din cauza ca Maliki nu a reusit sa stabileasca o legatura cu minoritatea sunnita, ci si pentru ca sunnitii nu au acceptat o tara a carei expresie politica majoritara este siita.

Gruparea extremista Statul Islamic, continua diplomatul, nu este o consecinta a esecului lui Maliki de a se angaja intr-un proces de apropiere a sunnitilor. Sunt, de altfel, prea putine dovezi ca Statul Islamis este interesat sa fie abordat de un lider siit. Statul islamic isi doreste distrugerea membrilor comunitatii si simbolurilor religioase siite.

Desi mare parte a conducerii si multi dintre recrutii gruparii jihaidste sunnite sunt irakieni, gruparea a aparut in Siria, bine finantata si echipata. Statul Islamic nu s-a multumit sa eliminea puterea alawita din Siria (alawitii sunt o ramura a siitilor), ci si-a propus sa se lupte cu oricine ii pune sub semnul intrebarii autoritatea de adevarat reprezentant al sunnitilor din Levant si din alte parti (de aici si una din titulaturi, Statul Islamic din Irak si Levant, ISIL).

Tintele Statului Islamic au devenit, asadar, elementele ce au legatura cu Fratia Musulmana, salafistii din Egipt si Armata Siriana Libera.

Statul Islamic, la fel ca si alte grupari predecesoare, poate disparea in desert, lasand in urma sa numai familiile victimelor, care sa isi aminteasca de crimele comise. Insa ceea ce nu va fi uitat, in special printre kurzi si siiti, este tacerea asurzitoare a lumii sunnite.

In loc sa denunte barbaria Statului Islamic, membrii Consiliului de Cooperare din Golf, organizatia regionala a statelor arabe, a emis o serie de comunicate prin care a negat ca ar sustine aceasta grupare. Consiliul a dat vina pe Maliki ca nu a facut mai multe pentru a potoli frustrarile politice ale sunnitilor, ca si cum asta ar explica sangeroasa campanie a Statului Islamic, scrie sursa citata.

Nici liderii sunniti de la Bagdad nici liderii tribani din vestul Irakului, nu au facut prea multe pentru a denunta gruparea. In loc de asta, sunnitii din Irak s-au folosit de invazia Statului Islamic pentru a-si spori avantajul in procesul de formare a noului Guvern de la Bagdad.

Este timpul, conchide Hill, ca sunnitii din Irak si nu numai sa vorbeasca si sa actioneze cu mai multa claritate si consecventa cu privire la aceasta adevarata amenintare la adresa existentei civilizatiei din "leaganul civilizatiei". Un bun inceput ar fi taierea finantarii Statului Islamic de catre unele state din Golf.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Irak Stat Islamic, #Irak ascensiune Stat Islamic , #Statul Islamic