Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul Islamic vrea sa sperie America cu decapitarile. Mai degraba isi sperie sustinatorii

Sambata, 23 August 2014, ora 22:23
12556 citiri
Statul Islamic vrea sa sperie America cu decapitarile. Mai degraba isi sperie sustinatorii
Foto: free.niooz.fr

Pentru multi americani, este foarte greu de inteles de ce o persoana sau un grup e capabil de o asemenea cruzime, cum e cea de a decapita cu un cutit de buzunar un jurnalist inocent care incerca sa atraga atentia asupra conditiei refugiatilor si victimelor razboiului.

Oricare ar fi fost intentia lui initiala, Statul Islamic pare acum hotarat sa ii foloseasca ostatici pe post de parghie umana intr-o forma macabra si orchestrata de joc global menit sa intimideze publicul american., scrie Evan Kohlmann pentru politico.com.

Fost ostatic francez al ISIL: Stiu cine l-a decapitat pe James Foley

Si al Qaida a renuntat la mediatizarea decapitarilor

Brutalitatea nu are cum sa fie o strategie invingatoare pe termen lung pentru Statul Islamic. Inaintea acestei saptamani, parea ca vremea sangeroasa a decapitarilor pe Internet, declansata de Abu Musab al-Zarqawi prin omorarea omului de afaceri Nicholas Berg in Irak, in 2004, va ramane in urma.

Desi tacticile de propaganda ale lui Zarqawi au fost imediat imitate de grupurile islamiste in intreaga lume musulmana, nu toti din conducerea al Qaida au fost amuzati de ceea ce vedeau.

Cine e jihadistul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley

Intr-o scrisoare secreta interceptata de armata americana in 2005, Ayman al-Zawahiri, pe atunci adjunctul lui Osama bin Laden, il avertiza pe incepatorul Zarqawi ca "sentimentele populatiei musulmane care te iubeste si sprijina nu vor rezona niciodata cu scenele de masacrare a ostaticilor.

Nu ar trebui sa te amagesti cu laudele aduse de acei tineri zelosi si cu felul cum te descriu ei, drept 'Seicul macelarilor'". Zawahiri il sfatuia pe Zarqawi sa cugete la faptul ca "mai mult de jumatate din lupta sa se duce campul de razboi al presei, iar noi ne aflam intr-o batalie mediatica pentru inimile si mintile comunitatii musulmane".

Zarqawi pare sa fi luat in serios sfatul. In 2007, un purtator de cuvant al al Qaida din Irak recunostea fata de suporterii de pe Internet ca decapitarile inca aveau loc si unele erau inregistrate, "dar avem ordinul sa nu le mai difuzam".

Drama familiei jurnalistului decapitat: Ce mailuri primea de la cei care l-au omorat

Statul Islamic insista pe un drum presarat cu orori

Statul Islamic, totusi, nu este acelasi lucru cu al Qaida, iar liderii acestuia nu au nici perspectiva strategica a lui Zawahiri. Ca pentru a sublinia acest lucru, Statul Islamic l-a asasinat in februarie pe emisarul special al lui Zawahiri in Siria printr-un atentas sinucigas cu bomba.

In acest timp, grupul a inceput sa elimine sute de luptatori jihadisti in Irak si Siria din gruparile rivale, inclusiv al Qaida. Apelurile disperate din partea lui Zawahiri si a altor ideologi recunoscuti ai jihadului si clerului pentru ca radicalii Statului Islamic sa isi vina in fire si sa-si opreasca comportamentul fratricid au ramas fara raspuns.

Noi raiduri americane in Irak, dupa decapitarea jurnalistului James Foley

Factiuni islamiste care resping decapitarile

Cu toate acestea, asa cum a demonstrat si celebrul Abu Musab al-Zarqawi o data, exista un pret care trebuie platit pentru aducerea brutalitatii in politica - nu numai in lume, dar chiar in propriul fief politic al Statului Islamic. Incepand cu 2007, grupul care a precedat ISIL-ul, si care se numea 'al Qaida in Irak', a suferit pierderi masive si dezertari dupa ce valul de executii si schilodiri filmate si televizate i-a scapat de sub control.

In octombrie 2007, factiunea sunnita insurgenta Hamas al-Irak a rupt randurile si a acuzat public al Qaida ca "de fapt ii face pe oamenii de aici sa creada ca fortele de ocupatie sunt blande si pline de mila prin comparatie".

Potrivit Hamas al-Irak, irakienii simpli devenisera oripilati si se saturasera sa fie zilnic martorii capetelor si trupurilor descapatanate care zaceau pe strazile lor. "Am vazut zeci de trupuri decapitate si niciunul nu era al unui american.

Erau de fapt ale unor oameni din zona, care pana la un moment dat fusesera sprijinitori ai al Qaida pana cand ei, la randul lor, devenisera oameni de care te puteai dispensa", se arata intr-un comunicat al Hamas al Irak.

Gruparile sunnite insurgente precum Armata Islamica in Irak si Armata al-Naqshabandiya, care au participat la cucerirea nordului Irakului alaturi de Statul Islamic, vorbesc deja sprijinitorilor lor despre "comportarea aroganta si obraznica a liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, si a diferitilor sai locotenenti".

Iar Statul Islamic, la randul lui, abia a inceput sa isi impuna regimul terorii in comunitatile sunnite locale. Dar cand Statul Islamic anunta ca va pedepsi cu 70 de lovituri de bici pe oricine va indrazni sa mai vorbeasca de vechiul nume oficial al gruparii (Statul Islamic al Irakului si Levantului), nu trebuie sa stii prea multe despre cultura locala ca sa recunosti reactia de respingere de care se va lovi Statul Islamic candva in viitor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Statul Islamic strategia decapitarie sperie, #Statul islamic decapitari sperie America, #Statul islamic decapitare sustinatori , #Irak