SUA au incheiat campania militara din Irak - vezi cifrele razboiului

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:40
6090 citiri
SUA au incheiat campania militara din Irak - vezi cifrele razboiului
Foto: blogs.sacbee.com

Statele Unite ale Americii au incheiat, oficial, campania militara din Irak, moment marcat prin coborarea drapelului american, la Bagdad.

Acest eveniment a marcat incheierea formala a aproape noua ani de operatiuni militare americane in Irak. Leon Panetta, secretarul american al Apararii, a transmis trupelor ca misiunea lor a meritat costurile omenesti si materiale, conform BBC.

Ceremonia simbolica de coborare a drapelului american, din Bagdad, a marcat retragerea trupelor SUA de pe teritoriul american, conform traditiei militare. Drapelul va fi dus inapoi in Statele Unite.

Mai mult de 5.500 de soldati americani, care ramasesera in Irak, au parasit tara. In locul lor, autoritatile irakiene vor fi responsabile cu securizarea in zona. Un numar de 150 de trupe vor ramane, totusi, atasati ambasadei americane din Bagdad.

Panetta le-a transmis militarilor ca parasesc Irakul cu mare mandrie. "Dupa mult sange varsat de irakieni si de americani, misiunea transformarii Irakului intr-un stat care se poate guverna si se poate apara singur a devenit realitate", a transmis secretarul american al Apararii.

Sfarsitul lui Saddam si cifrele razboiului

Aproape 4.500 de americani si 100.000 de irakieni au murit in timpul acestui razboi, care a costat SUA in jur de o mie de miliarde de dolari.

In timpul razboiului din Irak, Saddam Hussein a fost rasturnat de la putere, fiind capturat pe 13 decembrie 2003, in timpul unui raid de langa localitatea sa natala, Tikrit. El a fost condamnat la moarte si executat, pe 29 decembrie 2006.

Presedintele american, Barack Obama, a spus ca SUA lasa in urma "un Irak suveran, stabil si care se poate sustine singur". El a laudat "extraordinara realizare" a armatei americane, despre care a spus ca paraseste Irakul "cu fruntea sus".

Obama a mai spus ca "tot ce au facut trupele americane in Irak a condus la acest moment de succes" si ca "acest razboi va ramane in istorie".

Aproape un milion si jumatate de americani au luptat in conflictul din Irak, de la invazia din 2003. Pe langa cei care au murit, alti 30.000 au fost raniti. Momentul in care SUA a avut cele mai multe trupe in Irak a fost anul 2007, cand pe teritoriul irakian s-au aflat 170.000 de soldati americani.

Cei mai multi dintre americani au salutat aceasta retragere.

Evenimentul are loc dupa ce, miercuri, Leon Panetta a afirmat ca SUA se indreapta spre victorie, in razboiul din Afganistan.

Ministrul american al Apararii a spus ca tara sa este pe cale sa castige razboiul din Afganistan, care dureaza de 10 ani.

Statele Unite vor sa recheme 33.000 de trupe din aceasta tara, pana la finalul anului 2012, si sa antreneze in schimb fortele de securitate locale. In Afganistan ar urma sa ramana, peste un an, 68.000 de militari americani.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#SUA incheiere campanie militara Irak, #SUA razboi Irak, #SUA interventie militara Irak, #razboi Irak , #Irak