Acordul nuclear istoric se clatina? Iranul il acuza pe Obama ca minte

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 10:25
4608 citiri
Acordul nuclear istoric se clatina? Iranul il acuza pe Obama ca minte
Foto: Twitter/Javad Zarif

La doar cateva ore de la anuntul de joi seara ca marile puteri si Iranul au ajuns la un acord de principiu pe programul nuclear al acestei tari, realizare pe care Statele Unite au caracterizat-o drept o intelegere istorica, au aparut primele dispute.

Ministrul de Externe iranian Javad Zarif, seful delegatiei care a negociat intens cu liderii occidentali, a acuzat administratia lui Barack Obama ca minte in legatura cu niste detalii ale acordului, relateaza Business Insider.

Discutia este extrem de sensibila pentru ca vorbim despre faptul ca iranienii au fost de acord sa faca uriase compromisuri in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea nucleara, in schimbul ridicarii restrictiilor economice impuse in trecut de puteri precum SUA, Uniunea Europeana sau China.

Dupa acordul nuclear intre Iran si Occident, Israelul isi simte amenintata existenta

Oficialul iranian a acuzat Casa Alba ca a indus in eroare Congresul si publicul american, prin afirmatiile dintr-un document publicat dupa ce negocierile cu Iranul s-au incheiat.

Zarif a declarat, intr-o conferinta de presa tinuta dupa semnarea acordului de principiu, ca Statele Unite au fost de acord sa permita Iranului sa continue imbogatirea uraniului, componenta-cheie in fabricarea unei bombe nucleare, precum si sfera principala de cercetare nucleara.

Ministrul iranian a adaugat ca toate sanctiunile vor fi ridicate dupa semnarea acordului-cadru, iar tara sa nu va fi obligata sa isi inchida nicio centrala nucleara.

Ulterior, intr-o conferinta de presa tinuta de secretarul american de Stat John Kerry si intr-un comunicat publicat de Casa Alba, lucrurile nu mai pareau chiar atat de roz pentru Iran.

Kerry a sustinut ca sanctiunile vor fi ridicate pe etape si doar dupa ce inspectorii internationali se vor asigura ca Iranul nu dezvolta arme nucleare.

Zarif a ripostat spunand ca declaratiile Casei Albe sunt miniciuni. "Solutiile sunt bune pentru toata lumea, asa cum sunt. Nu e nevoie sa derutam prin comunicate atat de devreme", a scris acesta pe Twitter.

Ministrul iranian a adaugat ca Statele Unite au promis in timpul negocierilor ca sanctiunile vor fi ridicate imediat dupa semnarea acordului pe dosarul nuclear, nu in etape.

Comentariile lui Javad Zarif vin dupa ce mai multi oficiali iranieni si-au manifestat vehement nemultumirea dupa ce SUA si-au exprimat punctul de vedere in legatura cu acordul la care s-a ajuns, dupa indelungi negocieri.

Iranul si marile puteri ale lumii au ajuns, joi seara, la un acord de principiu pe tema dosarului nuclear, a anuntat Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, intr-o conferinta de presa alaturi de ministrul iranian Javad Zarif.

Acord de principiu intre Iran si marile puteri pe tema programului nuclear

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#acord nuclear Iran, #acord nuclear Iran minciuni SUA, #acord nuclear Iran SUA mint , #Iran
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
S-au inteles dar la traducere a iesit altceva