Ahmadinejad: Statele Unite sunt un dictator planetar

Joi, 08 Iulie 2010, ora 07:55
1513 citiri
Ahmadinejad: Statele Unite sunt un dictator planetar
Foto: AP

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a calificat miercuri Statele Unite drept un dictator planetar inainte de a ataca Israelul, la scurt timp dupa ce a sosit in Nigeria pentru un summit al D-8, care regrupeaza opt tari musulmane in dezvoltare.

Statele Unite "se proclama seful lumii si toata lumea trebuie sa stie ca autoritatea autoproclamata este dictatura", a declarat Ahmadinejad, in fata a o suta de persoane stranse la ambasada Iranului din Abuja, transmite AFP.

"Era dictaturii s-a terminat", a adaugat el, potrivit afirmatiilor traduse in engleza.

Presedintele iranian a avut parte de o primire entuziasta la sosirea sa in Nigeria, tara din Africa de vest unde musulmanii reprezinta in jur de jumatate din cei 150 de milioane de locuitori. "Vom pune capat suferintelor poporului Palestinei", a mai afirmat el.

"Refugiatii palestinieni se vor intoarce in patrie... in curand vom sarbatori victoria noastra", a adaugat el, in referinta la palestinienii trimisi in exil prin crearea Israelului la 15 mai 1948 si razboiul israelo-arab ce a urmat.

Consiliul de Securitate al ONU a votat la 9 iunie a patra serie de sanctiuni, financiare si militare, contra Iranului care refuza sa suspende activitatile sale nucleare sensibile, in principal imbogatirea de uraniu. Washingtonul si Uniunea Europeana au adaugat in plus unilateral sanctiuni suplimentare.

Occidentul banuieste Iranul ca vrea sa se doteze cu arma nucleara ceea ce Teheranul neaga, afirmand ca programul sau este pasnic.

Organizatia D-8, creata in 1997, al carei sediu este la Istanbul, reuneste Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Malayezia, Nigeria, Pakistan si Turcia, reprezentand o populatie de 930 de milioane de persoane. Ea are ca obiectiv sa promoveze cooperarea economica si solidaritatea intre statele sale membre. Presedintele turc Abdullah Gul va fi de asemenea prezent joi la summit, in timpul caruia relatiile tensionate dintre tara sa si Israel urmeaza de asemenea a fi abordate, dupa raidul israelian mortal de la 31 mai contra unei flotile de ajutor la Gaza.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Ahmadinejad SUA, #Iran SUA, #Ahmadinejad America , #Iran