Alegeri in Iran: Cine sunt candidatii?

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 14:37
1122 citiri
Alegeri in Iran: Cine sunt candidatii?
Foto: IB Times

Alegerile din Iran, care au inceput vineri, sunt privite cu interes de intreaga comunitate internationala, care doreste ca locul detinut de Mahmoud Ahmadinejad sa fie preluat de catre un presedinte moderat, deschis negocierilor privind programul nuclear al Teheranului.

Din cei peste 800 de candidati, Consiliul Gardienilor, condus de catre Liderul Suprem, Ayatollahul Khomeini, a ales doar opt persoane care au intrat in cursa electorala, doua dintre acestea fiind apoi descalificate.

Lupta dintre moderati si conservatori se vrea a fi transata de catre Khomeini, in favoarea celor din urma, inca dinaintea alegerilor, acesta sustinand in mai multe randuri ca viitorul presedinte trebuie sa constientizeze faptul ca nicio concesie nu va putea fi facuta in negocierile cu puterile occidentale.

Presedintele Republicii Islamice Iran este ales pentru o durata de 4 ani, putand detine maxim doua astfel de mandate, avand atributii sporite privind politica externa, fiind insa subordonat Liderului Suprem si Consiliul Gardienilor.

Cine sunt candidatii?

Hassan Rouhani, singurul modernist ramas in lupta electorala, s-a nascut in 1948, intr-o familie cunoscuta prin opozitia fata de Sahul Iranului, detinand mai multe roluri in cadrul Guvernului, dupa ce tara a devenit Republica Islamista.

A urmat studii de teologie in cadrul Universitatii din Teheran, detinand totodata un doctorat la Universitatea Glasgow Caledonian, din Scotia.

Critic al lui Mahmoud Ahmadinejad, Rouhani a demisionat din functia de Secretar al Consiliului National Suprem de Securitate, dupa ce acesta a fost ales presedinte in 2005. Totodata, intre 2003 si 2005, Rouhani a fost unul dintre cei mai importanti lideri privind negocierile programului nuclear iranian.

Mohammed Baqer Qalibaf, actualul primar al Teheranului, este la randul sau un aprig critic al lui Ahmadinejad. Nacut in 1961, acesta a luat parte in cadrul razboiului dintre Iran si Irak, detinand un rol important in recucerirea orasului Khorramshahr de catre fortele militare iraniene, eveniment celebrat anual.

Qalibaf a mai detinut functia de Comandant al Fortelor Aeriena ale Garzii Revolutionare precum si cea de Sef al Politiei Nationale.

Mohsen Rezaei detine functia de secretar al Consiliului de Discernamant. In 1981, la varsta de 27 de ani, Rezaei a devenit comandant al Garzii Revolutionare, fiind acuzat ca a planuit in 1994, un atentat sinucigas impotriva unui centru cultural evreiesc din Argentina.

Ali Akbar Velayati este unul dintre cei mai longevivi politicinei iranieni. Nascut in 1945, acesta a studiat medicina la Universitatea din Teheran si Universitatea Johns Hopkins din SUA.

Dupa revolutia din 1979, a detinut mai multe functii importante in Ministerul iranian al Sanatatii, ocupand apoi functia de ministru de Externe timp de 16 ani, in perioada 1981-1997, prezidand accordul de pace cu Irakul din 1988.

Acuze grave la adresa lui Velayati au fost aduse in 1997, atunci cand un tribunal german l-a gasit vinovat pentru uciderea mai multor kurzi, in urma unui atentat desfasurat intr-un restaurant din Berlin in 1992.

Considerat ca are viziuni extremiste, Velayati este un aspru critic al Statelor Unite si Israel, comparandu-l in 2002 pe fostul presedinte american George W. Bush cu Adolf Hitler.

Saeed Jalili, nascut in 1965, a luptat in timpul razboiului dintre Irak si Iran, pierzand partea inferioara a piciorului drept. Dupa sfarsitul razboiului, acesta a urmat un doctorat in cadrul Universitatii din Teheran, avand ca tema politica externa a Profetului Mohammed.

Jalili a detinut mai multe functii in cadrul Ministerului de Externe, detinand printre altele si functia de consilier al presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Mohammad Gharazi este singurul candidat independent. Inainte de Revolutia Islamica, acesta a fost membru al Mojahedin-e Khalq (MEK), grupare care a militat pentru inlocuirea Sahului cu Ruhollah Khomeini, dar care mai tarziu a sustinut Irakul in razboiul impotriva Iranului.

In perioada 1981-1985, Gharazi a detinut functia de Ministru al Petrolului, fiind apoi, intre 1985-1987, Ministrul al Comunicatiilor.

Razultatele alegerilor vor fi anuntate sambata, iar daca niciun candidat nu obtine peste 50% din voturile alegatorilor, pe data de 21 iunie se va organiza un nou scrutin, unde vor participa primii doi candidati, care au strans cele mai multe voturi.

Conform unui sondaj realizat la inceputul lunii iunie, Hassan Rouhani era cotat cu 27,2% intentie de vot, Mohammed Baqer Qalibaf 20,1% si Mohammed Reza Aref cu 14,7%.

Aref, considerat a fi cel mai reformist candidat, a fost insa exclus din cursa presidentiala, analistii considerand ca un procent important dintre voturile sale se pot duce catre Hassan Rouhani.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#alegeri prezidentiale iran 2013, #profil candidati presedintie Iran , #Iran