Avertismentul Iranului: Lumea intreaga e in pericol, nu doar Orientul Mijlociu

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 20:36
4450 citiri
Avertismentul Iranului: Lumea intreaga e in pericol, nu doar Orientul Mijlociu
Foto: Al Monitor

Divizarea musulmanilor si escaladarea tensiunilor etnice intre siiti si sunniti reprezinta cea mai mare amenintare pentru securitatea internationala, considera misitrul iranian de Externe, Mohamed Javad Zarif.

Acesta nu ezita sa acuze monarhiile din Golful Persic pentru ca isi urmaresc propriile interese, incurajand conflictele religioase in ciuda riscurilor de securitate create, relateaza Pan Armenian.

"Trebuie sa intelegem cu totii ca o asemenea divizare nu reprezinta o amenintare doar pentru lumea musulmana, ci risca sa arunce in aer securitatea intregii lumi", sustine Zarif.

Tensiunile religioase macina lumea musulmana de mai bine de 1.000 de ani, insa ele au devenit din ce in ce mai violente in ultimul deceniu, odata cu interventiile militare din Afganistan si Irak, unde numai in acest an au murit aproximativ 7.000 de persoane ca urmare a acestor conflicte.

Cu toate acestea, in discursul sau, oficialul iranian ofera exemplele din Pakistan, Siria si Irak, acolo unde regimuri apropiate Teheranului se afla amenintate de comunitatea sunnita, nespecificand insa si cazul Yemenului, acolo unde isasi Iranul este acuzat ca alimenteaza tensiunile religioase pentru a-si urmari propriile interese geopolitice.

Facand referire la cazul Siriei, acolo unde regimul alawit condus de Bashar Al Assad este apropiat de interesele Teheranului, Zarif considera ca "razboiul religios trebuie stopat, si nimeni nu ar trebui sa incerce sa alimenteze aceasta flacara a violentei religioase".

Interesant este ca in ultima luna, acest mesaj privind impactul conflictelor religioase in sanul lumii islamice, a fost transmis atat de Regele Arabiei Saudite, cat si de catre presedintele Turciei, insa niciunul dintre acestia nu au reusit sa ofere un plan concret privind solutionarea acestei crize ce se extinde din ce in ce mai mult in Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reuniune de urgență a liderilor UE la Bruxelles. Situația din Ucraina și tensiunile dintre Iran și Israel, principalele teme de discuție
Reuniune de urgență a liderilor UE la Bruxelles. Situația din Ucraina și tensiunile dintre Iran și Israel, principalele teme de discuție
Reuniunea extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, iar printre principalele teme care vor fi discutate se numără războiul din Ucraina şi...
Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
Franţa a efectuat "interceptări" de rachete şi drone iraniene, care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, la cererea Iordaniei, a confirmat luni, 15 aprilie, preşedintele...
#geopolitica orientul mijlociu, #Orientul Mijlociu conflict religios, #orientul mijlociu razboi , #Iran