Ban Ki-moon va discuta cu liderii de la Teheran despre programul nuclear

Marti, 28 August 2012, ora 22:54
1110 citiri

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, le va cere liderilor iranieni, cu prilejul vizitei sale la Teheran, sa obtina urgent progrese in dosarul nuclear si al drepturilor omului, a facut cunoscut marti un purtator de cuvant al ONU.

Ban Ki-moon a parasit marti New Yorkul indreptandu-se spre Teheran, unde urmeaza sa fie prezent la lucrarile celui de-al 16-lea summit al Miscarii de Nealiniere si sa fie primit de responsabili iranieni cu rang inalt, in pofida rezervelor exprimate de Statele Unite si Israel, arata AFP.

Aceasta vizita ii va permite "sa transmita ingrijorarea si asteptarile comunitatii internationale in legatura cu subiectele asupra carora este urgent sa coopereze si sa obtina progrese, atat pentru stabilitatea regionala, cat si pentru bunastarea poporului iranian", a explicat purtatorul de cuvant, Farhan Haq.

"Printre aceste subiecte figureaza programul nuclear iranian, terorismul, drepturile omului si criza din Siria", a adaugat el.

"Iranul are obligatia, conform dreptului international, sa protejeze libertatea de intrunire pasnica, de asociere si de exprimare si sa lase mai multa autonomie mass-mediei, aparatorilor drepturilor omului si militantilor politici", a subliniat sursa citata.

In afara de controversatul sau program nuclear, Iranul este constant denuntat de ONU ca urmare a incalcarii drepturilor omului, iar Ban Ki-moon a criticat in repetate randuri apelurile liderilor iranieni de a eradica "tumoarea canceroasa" Israel din Orientul Mijlociu.

Aproximativ 35 de sefi de stat si de guvern si delegatii din peste 100 de tari sunt asteptate la summitul Nealiniatilor, de pe urma caruia Iranul cauta sa obtina profit pentru a pune capat izolarii internationale in care Vestul incearca sa il inchida. Statele Unite si aliatii sai suspecteaza Iranul ca vrea sa se doteze cu arme atomice sub acoperirea programului nuclear civil, fapt dezmintit de Teheran.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ban ki Moon Iran, #dosar nuclear Iran, #dosar drepturile omului Iran , #Iran