Celelalte "activitati maligne" ale Iranului si riscurile la nivel mondial

Autor: Florin Diaconu - conferentiar universitar
Luni, 03 August 2015, ora 14:00
4539 citiri

La 29 iulie a.c., ministrul american al Apararii, Ash Carter, a declarat in fata Comisiei Senatoriale pentru Fortele Armate (Senate Armed Services Committee) ca recent incheiatul acord cu Iranul, privitor la programul nuclear al acestei tari "va inlatura, odata aplicat, un element critic de risc si de incertitudine" din regiunea Golfului Persic si, in sens mai larg, din intregul Orientul Mijlociu Extins.

Carter, insotit la audieri de catre presedintele comitetului intrunit al sefilor de stat major (chairman of the Joint Chiefs of Staff), generalul Martin E. Dempsey, a spus insa si ca, dincolo de capacitatea Iranului de a produce arme nucleare, acum limitata, controlata si incetinita intr-o anumita masura, exista in comportamentul pe arena internationala al Teheranului "cel putin cinci alte activitati maligne care ne ingrijoreaza si pe noi, ca si pe partenerii nostri regionali", relateaza un articol publicat de U.S. Department of Defense News.

Lista in cinci puncte a lui Ash Carter

Ministrul american al Apararii a prezentat apoi lista acestor "alte activitati maligne" - sau foarte primejdioase, daca preferati o varianta mult mai putin transanta a expresiei extrem de dure folosite de Carter - ale Iranului.

Prima dintre ele este efortul de a dezvolta, rapid, tehnologii balistice tot mai performante, rachetele iraniene de diverse tipuri putand lovi acum intregul Orient Mijlociu, ca si tinte din Europa de Sud si de Est.

A doua "activitate maligna" a Iranului la care s-a referit Ash Carter este, relateaza sursa citata, "traficul ilegal de arme".

Precizam aici ca aceasta formulare face in mod clar trimitere, intre altele, la sprijinul militar foarte consistent oferit de Iran, tocmai prin livrarea de armament, unor organizatii teroriste cum sunt Hamas si Hezbollah. Dar si rebelii Houthi din nordul Yemenului, ca si regimul Assad din Siria, beneficiaza de ajutorul militar iranian.

Ash Carter a vorbit apoi despre activitatile de minare a rutelor maritime, efectuate de Iran inclusiv prin intermediul unor interpusi; ca si despre "activitatile subacvatice" intreprinse de fortele armate ale Teheranului, cu precizarea ca si aceste actiuni pot conduce la perturbarea foarte serioasa a traficului naval international, cel putin in zona Golfului Persic si in Golful Aden.

In sfarsit, inaltul demnitar american s-a referit si la "activitatea ostila intreprinsa in spatiul cibernetic" de catre Iran.

Dovezi foarte clare

Tot spre sfarsitul lui iulie a.c., agentiile internationale de presa anuntau ca autoritatile americane au acceptat, in principiu, sa vanda armament antibalistic ultraperformant Arabiei Saudite, in valoare totala de peste 5 miliarde de dolari.

Presa afirma ca e vorba de sisteme PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3), produse de Lockheed Martin si care pot lovi cu mare precizie atat aeronave, cat si rachete balistice tactice sau rachete de croaziera aflate in zbor.

Cred ca nu fortele aeriene iraniene - dotate in special cu avioane de tipuri deja invechite - constituie un motiv realmente major de ingrijorare pentru sauditi. Dar rachetele iraniene, in special cele balistice, ii ingrijoreaza serios atat pe sauditi, cat si pe planificatorii strategici din SUA.

Tocmai pentru a nu permite regimului de la Teheran sa exercite, folosind armele sale balistice, presiuni crescande asupra echilibrului de putere, oricum fragil, din zona Golfului, sauditii vor acum sa cumpere armament antibalistic american de ultima generatie.

Si tot din acelasi motiv, autoritatile federale din SUA sunt de acord sa vanda Arabiei Saudite mai sus amintitele sistemele PAC-3. Acest episod spune clar ca agenda de politica externa a regimului teocratic de la Teheran ramane - chiar si dupa semnarea acordului de la Viena privind programul nuclear al Iranului, la 14 iulie 2015 - un factor major de risc geostrategic.

Cu sau fara arme nucleare, Iranul ramane, dincolo de iluziile unora, un actor statal ce ameninta in mod direct si masiv stabilitatea in zona Golfului Persic, ca si interese geostrategice vitale ale SUA si ale tarilor aliate sau partenere cu Washingtonul. Printre aceste tari, sa nu uitam, se afla si Romania.

Florin Diaconu, doctor in stiinte politice, este conferentiar in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB), precum si director & senior contributor al Centrului Hans J. Morgenthau. A publicat pana acum mai multe volume, peste 70 de studii stiintifice si cateva mii de stiri si articole de presa.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#program nuclear Iran, #Iran arme nucleare, #SUA Iran program nuclear , #Iran