Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza Iran-Arabia Saudita, cea mai periculoasa din ultimele decenii

Autor: Ana Ilie
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 13:48
7977 citiri
Criza Iran-Arabia Saudita, cea mai periculoasa din ultimele decenii
Foto: Hepta.ro

Relatiile dintre Iran si Arabia Saudita au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani. Tensiunile sunt in crestere accelerata dupa executia clericului saudit siit Nimr al-Nimr, incendierea ambasadei saudite la Teheran si expulzarea diplomatilor iranieni.

Kristian Coates Ulrichsen, cercetator pe Orientul Mijlociu la Universitatea Rice si expert Chatham House, scrie, intr-o ampla analiza pentru BBC, ca lupta dintre cele doua tari pentru influenta politica si religioasa are implicatii geopolitice, ce se extind dincolo de Golf si cuprind toate zonele majore de conflict din Orientul Mijlociu.

Cel mai grav este insa ca aceasta criza blocheaza sansa unei rezolvari diplomatice a crizelor din Siria si Yemen, tocmai in momentul in care se crease in comunitatea internationala un curent favorabil unei solutii.

Blocajul actual este la fel de periculos ca si criza din anii '80, cand relatiile dintre cele doua state au fost suspendate in perioada 1988 - 1991, la finalul unui deceniu turbulent, dupa revolutia din Iran si razboiul Iran-Irak din 1980 - 1988.

Cleric siit executat in Arabia Saudita: Iranul fierbe si cere razbunare (Foto)

Arabia Saudita si alte state din Consiliul de Cooperare din Golf (GCC) l-au sustinut pe Saddam Hussein in timpul razboiului si au avut de suportat atacuri iraniene asupra vaselor lor de transport. In 1984, forta aeriana saudita a doborat un avion de lupta iranian ce ar fi patruns in spatiul aerian saudit.

Mai multe guverne din Golf, inclusiv cel saudit, au legat guvernul post-revolutionar iranian de o crestere a sentimentului militant printre siiti, o lovitura de stat esuata in Bahrain in 1981 si o incercare esuata de asasinare a emirului din Kuweit, patru ani mai tarziu.

Arabia Saudita a intrerupt relatiile diplomatice cu Iranul: Aveti 48 de ore sa plecati!

In aceasta perioada, gruparea militanta Hezbollah al-Hejaz, sprijinita de Iran, s-a format in mai 1987, pe baza Hezbollah-ului libanez, cu intentia de a efectua operatiuni militare in interiorul Arabiei Saudite.

Hezbollah al-Hejaz a facut mai multe declaratii amenintatoare la adresa familiei regale saudite si a comis mai multe atacuri sangeroase spre sfarsitul anilor '80, pe fondul cresterii tensiunilor dintre Iran si Arabia Saudita.

Cu toate ca prezenta criza nu are elementele de confruntare directa, tensiunile sunt la fel de periculoase ca si atunci, scrie expertul citat. Acesta are trei argumente pentru care crizele sunt similare in ceea ce priveste pericolul.

Razboiul rece Iran-Arabia Saudita rupe harta Orientului Mijlociu

In primul rand, este vorba despre mostenirea anilor de politici sectare ce au divizat atat de profund Orientul Mijlociu de-a lungul liniei sunniti-siiti si alimenteaza atmosfera de neincredere dintre Iranul siit si vecinii sai din Golf, majoritar sunniti.

Intr-o asemenea atmosfera incarcata, sustinatorii unei abordari dure a chestiunilor regionale castiga teren.

In al doilea rand, statele din Golf au urmat, in ultimii patru ani, politici externe tot mai agresive, in parte si ca raspuns la ceea ce considera a fi continuul amestec al Iranului in conflictele regionale. Conteaza si scepticismul cu privire la intentiile Administratiei Obama in Orientul Mijlociu.

Pentru multe state din Golf, amenintarea Teheranului nu o reprezinta programul sau nuclear, ci sustinerea acordata actorilor non-statali precum Hezbollah si rebelii siiti houthi din Yemen.

In fine, ruperea relatiilor dintre Iran si Arabia Saudita reprezinta, probabil, moartea eforturilor regionale in directia razboaielor din Siria si Yemen.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#relatii Iran Arabia Saudita, #criza Iran Arabia Saudita , #Iran