Cum pot scapa detinutii din Iran de pedeapsa capitala

Duminica, 23 Februarie 2014, ora 16:33
3521 citiri
Cum pot scapa detinutii din Iran de pedeapsa capitala

Un numar de 15 detinuti, dintre care cinci femei, au scapat in Iran de pedeapsa capitala pentru ca au invatat Coranul pe de rost.

A existat si o ceremonie intr-o inchisoare centrala din Ispahan, in timpul careia cei 15 au fost eliberati in prezenta a 2.000 de detinuti, iar unui condamnat la moarte i-a fost inlocuita pedeapsa cu inchisoare de 15 ani.

Conform Amnesty International, Iranul ocupa la nivel mondial pozitia a doua, dupa China, in ceea ce priveste numarul de executii ce au avut loc anul acesta, scrie Slate.

De la instalarea presedintelui Hassan Rohani la putere, in august 2013, numarul executiilor, mai ales al celor publice prin spanzurare, a crescut mult, chiar daca acesta promisese "sa aduca o doza de moderatie unei tari cunoscute pentru legile sale dure".

Mai precis, de la alegerea lui Rohani, cifra executiilor se ridica la 483. In 2013, autoritatile iranine au fost responsabile de moartea a 624 de persoane (comparativ cu 39 de condamnati la moarte in Statele Unite), iar in 2014 au fost deja executate 134 de persoane.

Surse din media locala subliniaza ca in Iran nu exista o lege care sa precizeze ca gratierea ii poate salva pe condamnatii la moarte. Cei care au memorat Coranul in Iran se numesc "Hufaaz", insa nu toti care practica metoda au intotdeauna oportunitatea de a fi iertati. Depinde de o varietate de factori, inclusiv de natura infractiunii si vointa politica a autoritatilor.

In Iran, omorul, violul, pedofilia, sodomia, traficul de droguri, jaful armat, terorismul si tradarea sunt infractiuni ce duc la condamnare la moarte a celor care le savarsesc.

Gratiere si in alte locuri, recitand Coranul

De asemenea, in Kuweit, Emiratele Arabe Unite si in Fasia Gaza, detinutii ce au invatat cuvant cu cuvant Coranul si il pot recita, pot fi gratiati.

In Kuweit, Ministrul afacerilor islamice a creat un program special de lectura si de studiu al Coranului, cu scopul de a-i ajuta pe detinuti sa se reintegreze in societate, iar in Dubai, pedeapsa este redusa in functie de numarul capitolelor invatate.

Sa inveti Coranul pe de rost nu este atat de simplu, deoarece se compune din 114 capitole, (Surah) si are aproximativ 77.430 de cuvinte scrise intr-o forma arhaica de araba, inteleasa cu adevarat doar de specialisti ai limbii.

Liderul Hamas merge la Teheran pentru a doua oară de la începerea războiului din Gaza. Iranul a sprijinit eforturile grupării împotriva Israelului
Liderul Hamas merge la Teheran pentru a doua oară de la începerea războiului din Gaza. Iranul a sprijinit eforturile grupării împotriva Israelului
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, se va deplasa marţi la Teheran pentru a se întâlni cu oficiali iranieni, la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care cere o...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iran, #15 detinuti eliberati, #eliberare detinuti care invata Coranul , #Iran