Cum va reactiona America, daca Israelul ataca Iranul?

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 20:54
8030 citiri
Cum va reactiona America, daca Israelul ataca Iranul?
Foto: Arhiva

Candva, presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a spus lui Barack Obama ca nu-l poate suferi pe Netanyahu, premierul Israelului. Americanul i-a raspuns: "Poate dumneavostra v-ati saturat de Netanyahu, dar eu sunt cel care trebuie sa-l suporte in fiecare zi".

Dialogul avea loc in cadrul unei discutii private desfasurate dupa intalnirea G-20 de toamna trecuta.

De saptamani bune, se vorbeste ca Israelul pregateste o lovitura militara asupra Iranului. Intreaga lume se teme ca acest scenariu ar putea deveni realitate. Toti se intreaba: nu are cine sa-i opreasca pe israelieni, din incercarea lor de a pune in practica acest plan exploziv? N-ar cam fi timpul ca Washingtonul sa se implice si sa-si linisteasca aliatul?, se intreaba si Deutsche Welle.

In aceste zile a fost facut primul pas. Presedintele american Barack Obama si premierul israelian Netanyahu au purtat discutii in SUA. In cadrul intalnirii, Netanyahu l-a asigurat pe Obama ca Israelul inca nu a luat o decizie cu privire la eventuale lovituri aeriene asupra instalatiilor nucleare ale Iranului. In acelasi timp, prim-ministrul israelian a lasat sa se inteleaga ca actiuni militare asupra Iranului nu sunt excluse.

Tensiuni razboinice intre Israel si Iran - cate minute mai sunt pana la catastrofa

"Israelul trebuie sa fie stapan pe destinul sau. Niciodata nu am sa permit ca poporul meu sa traiasca in umbra unei amenintari cu distrugerea", a spus Netahyahu. Interesanta este si simbolistica darului pe care israelianul i l-a oferit lui Obama: o carte care vorbeste despre un vechi plan persan de exterminare a evreilor. "Inca de acum 2.500 ani, ne-au vrut rasi de pe fata Pamantului", i-a transmis Netanyahu lui Obama.

Ce se va intampla acum? Vor reusi cei doi sa se inteleaga asupra unui plan concret referitor la Iran? O intrebare complicata la care nu putem raspunde decat daca ne intoarcem putin in timp.

Naivul si incapatantul

Relatia dintre Obama si Netanyahu a scartait inca de la inceput, imediat dupa preluarea postului de presedinte al SUA, de catre cel dintai. Atunci, Obama l-a somat pe Netanyahu sa inceteze construirea de noi asezari in Cisiordania. Israelienii, insa, nu au dat nicio atentie acestei avertizari, ceea ce a adancit, intr-o oarecare masura, prapastia dintre americani si israelieni.

Intre timp, relatiile glaciare dintre Obama si Netanyahu au primit si confirmarea oficiala.

Multi observatori politici iubesc sa ne aminteasca urmatoarea intamplare, care implica participarea a doi sefi de stat, Sarkozy si Obama: fara sa stie ca microfoanele sunt deschise, presedintele francez i s-a plans lui Obama ca nu-l mai poate tolera pe Netanyahu pe care chiar l-a numit mincinos. Obama a raspuns: poate ca v-ati saturat de Netanyahu, dar eu sunt cel care trebuie sa aiba de-a face cu el in fiecare zi".

"Relatile dintre cei doi lideri au fost marcate de neincredere, de-a lungul timpului", spune James Davis, profesor de relatii internationale la Universitatea din Saint-Gallen, Elvetia.

Cu alte cuvinte: cei doi nu se inteleg, din cauza opiniilor politice diferite. Obama i-a infuriat pe israelieni inca de la inceputul mandatului, nu numai prin presiunile facute cu privire la sistarea construirii de noi asezari in Cisiordania, ci si pentru ca a incercat sa forteze o reconciliere intre ei si palestinieni.

"Incercarile lui Obama, de a misca procesul de pace dintre israelieni si palestinieni, arata cat de lipsit de experienta este si cat de putin intelege specificul conflictului din Orientul Mijlociu", spune Efraim Inbar, profesor de politologie la Universitatea din Bar-Ilan.

"A fost foarte naiv din partea lui sa creada ca ne poate impune un acord de pace cu palestinienii. De la inceput era clar ca asa ceva nu va functiona", continua Inbar.

Poate israelienilor Obama li se pare naiv. Din punctul de vedere al americanilor, acesta este un politician puternic care nu renunta la pozitiile si principiile sale.

Ce s-ar intampla daca?...

Problema iraniana este cel mai recent capitol in deja grosul ceaslov al dezacordurilor dintre Obama si Netanyahu. In acest caz, controversele nu sunt cauzate exclusiv de evaluarea programului iranian nuclear. Ambele parti sunt de acord ca Iranul este pe cale sa construiasca bomba nucleara.

Potrivit lui Efraim Inbar de la Universitatea Bar-Ilan, motivul dezacordurilor dintre cei doi lideri ar trebui cautat in evaluarile diferite asupra "amenintarii iraniene".

Israelul este de parere ca Iranul trebuie oprit si asta cat mai rapid. Intrebarea cheie, intr-un asemenea caz, este ce se va intampla daca Israelul isi pune in practica amenintarile si, de capul sau, va ataca obiective nucleare iraniene, despre care spune ca reprezinta o amenintare reala la adresa sigurantei statului?

Nu cumva atunci paharul se va revarsa? Acest lucru va duce la o ruptura definitiva intre SUA si Israel? Depinde, spun expertii. "Depinde daca actiunea israeliana va fi incununata de succes. Daca Israelul reuseste sa distruga instalatiile nucleare iraniene, fara o contraofensiva masiva iraniana, atunci toata lumea ar fi multumita", spune James Davis, de la Universitatea Saint-Gallen.

Ce se va intampla daca Israelul va suferi un esec? Si daca totusi Obama nu va reusi sa convinga Israelul, facandu-l sa se razgandeasca? "Nu", spune Efraim Inbar. "Nu ar fi prima data cand am actiona singuri. Nu pot sa-mi imaginez ca intr-un caz ca acesta, care este destul de important pentru siguranta nationala, guvernul israelian va merge sa ceara autorizatie de la Washington", incheie acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
O reuniune extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, pentru a discuta despre viitorul economic al Uniunii Europene, războiul din Ucraina şi...
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
#razboi Israel Iran, #obama netanyahu razboi, #intalnire Obama Netanyahu , #Iran