De ce au dezvaluit liderii lumii abia acum existenta centrului nuclear iranian?

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 10:39
2237 citiri
De ce au dezvaluit liderii lumii abia acum existenta centrului nuclear iranian?

Dezvaluirea existentei unui nou centru nuclear iranian este rezultatul a ani de cooperare intre serviciile de informatii americane, britanice si franceze, ceea ce, ca toate povestile de spionaj, ridica nenumarate intrebari, relateaza AFP.

Cum au stiut Statele Unite, Franta si Marea Britanie? Si daca stiau de destul de mult timp, de ce au asteptat pana vineri sa dezvaluie acest lucru? Ce i-a determinat pe presedintele american Barack Obama, pe omologul sau francez Nicolas Sarkozy si pe premierul britanic Gordon Brown sa renunte vineri la preocuparile economice de la summitul G20 de la Pittsburgh pentru a denunta o noua incalcare a obligatiilor asumate de catre Iran? Aceste tari au lasat numeroase intrebari fara raspuns.

Ceea ce americanii, francezii si britanicii spun intr-un glas, sub acoperirea anonimatului, este ca serviciile lor de informatii stiau de mult timp. Chiar Obama a fost pus la curent cu acest lucru dupa alegerea sa, in noiembrie 2008, dar inainte de investire, in briefingurile pe care le primea.

Data inceperii constructiei, sub un munte, difera in functie de sursa: inainte ca Mahmoud Ahmadinejad sa devina presedinte, in 2005, sau dupa, in 2006.

Americanii, britanicii si francezii nu au ajuns la un acord nici in ceea ce priveste chestiunea foarte sensibila a surselor lor. Nu spun nici daca Iranul ascunde si alte centre.

Insa un inalt oficial american a explicat ca Teheranul a fost victima suspiciunii constante pe care o genereaza. Cand o grupare de opozitie a dezvaluit, in 2002, ca republica islamica desfasoara ilegal un program nuclear la Natanz si Ispahan, Iranul a fost obligat sa permita inspectii internationale la aceste instalatii.

"Era evident pentru toata lumea (...) ca, daca iranienii voiau sa obtina arma nucleara, recurgerea la Natanz nu era o abordare atragatoare (....). Optiunea evidenta consta in construirea unui alt centru secret, subteran, de imbogatire, iar serviciile noastre de informatii (...) au cautat un astfel de centru ani la rand. Asa cum era de asteptat, l-am gasit", a spus el.

Potrivit occidentalilor, centrul nu va deveni operational decat peste cateva luni si poate adaposti circa 3.000 de centrifuge, masinariile care imbogatesc uraniul. Este prea putin pentru un scop civil, insa are "marimea potrivita" pentru o finalitate militara, explica un oficial american.

Iranienii au facut aceasta afacere publica pentru ca au aflat recent ca occidentalii stiu despre ea, a adaugat el. Iranienii au scris luni Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Activitatea diplomatica din aceasta saptamana pare sa confirme aceasta explicatie. Atunci cand Obama s-a intalnit marti cu presedintele chinez Hu Jintao, nu i-a vorbit despre centrul iranian. A facut-o, insa, miercuri, cu presedintele rus Dmitri Medvedev, partener la fel de important in dosarul nuclear iranian, potrivit administratiei americane.

Oficialii francezi invoca necesitatea de a le spune iranienilor "gata, este de ajuns", prezentand dovezi, intr-un moment critic al crizei nucleare.

Peste mai putin de o saptamana, joi, are loc la Geneva o intalnire cruciala intre americani, britanici, francezi, chinezi, rusi si germani, de o parte si iranieni de cealalta. Iar occidentalii recunosc ca divulgarea informatiei vineri le confera un mijloc de presiune important.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#nou centru nuclear Iran, #dezvaluire nou centru nuclear , #Iran