De ce nu a dat mana presedintele Iranului cu Barack Obama

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 13:04
3081 citiri
De ce nu a dat mana presedintele Iranului cu Barack Obama
Foto: The Christian Science Monitor

Presedintele Iranului, Hasan Rouhani, a tinut sa precizeze, intr-o conferinta de presa, ca refuzul sau de a da mana cu presedintele Barack Obama nu trebuie interpretat drept un semn rau in ceea ce priveste negocierile dintre cele doua state.

Presedintele iranian a declarat ca este pregatit sa schimbe cursul relatiilor ostile dintre Iran si Statele Unite spunand ca nu are nimic de ascuns in ceea ce priveste programul nuclear al tarii sale, scrie The Christian Science Monitor.

"In ultimii 35 de ani, in relatia dintre Statele Unite si Iran, ambele tari au facut greseli. Indiferent de masurile corecte sau incorecte luate, ceea ce avem noi acum in fata este o concluzie care nu e dezirabila", a declarat presedintele iranian, aratand ca nu este nici el multumit de stadiul relatiilor diplomatice.

Sperante pentru Iranul nuclear - Intalnire cruciala la ONU

Hasan Rouhani a subliniat faptul ca gestul sau de a nu da mana cu presedintele Obama nu ar trebui sa fie privit ca o lipsa de interes fata de negocierile pentru colaborare.

"Nu ar fi fost nicio problema in a strange mana domnului Obama si de a negocia cu el. Acum doua zile Statele Unite au propus o intalnire iar noi nu ne-am opus. Acesta este un subiect extrem de sensibil. Nu am vorbit la acest nivel de 35 de ani. Trebuie sa facem acesti pasi cu atentie. Suntem gata sa negociem, dar pana acum nu am avut destul timp sa o facem. Strangerea de mana este o problema e simbolistica", a declarat presedintele iranian aratand ca o strangere de mana ar fi fost un simbol prea puternic in negocierile care abia au inceput.

In ceea ce priveste partea americana, omisiunea gestului de a da mana pare sa fi fost trecuta cu vederea.

"Presedintele nu este dezamagit ca nu a dat mana cu omologul sau iranian, in cadrul Adunarii Generale a ONU, la New York", a declarat Jay Carney, un purtator de cuvant al presedintiei americane.

Statele Unite au acuzat Iranul in repetate randuri ca vrea sa se doteze cu arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil. Teheranul dezminte aceste acuzatii.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Rouhani Obama strangere mana, #gest diplomatic negocieri Statele Unite Iran , #Iran