De ce nu ar trebui Iranul sa urmeze exemplul nuclear al Coreei de Nord?

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 22:57
3579 citiri
De ce nu ar trebui Iranul sa urmeze exemplul nuclear al Coreei de Nord?
Foto: The Diplomat

Unii analisti considera ca Iranul ar putea urma traiectoria nucleara a Coreei de Nord. Aceasta a sfidat Occidentul, in ciuda unor decenii de sanctiuni dure, si a construit o bomba nucleara. Totusi, experienta Phenianului ar putea descuraja Teheranul sa faca acelasi lucru.

Coreea de Nord a mers atat de departe si a efectuat si teste nucleare in mai multe randuri, potrivit The Diplomat.

Incapacitatea Occidentului de a opri Coreea de Nord prin sanctiuni si diplomatie ar putea trimite un mesaj pentru Iran, care poate sfida la fel Vestul. Unii comentatori occidentali si lideri politici au avertizat in ultimele saptamani ca experienta Coreei de Nord ar putea impulsiona Iranul.

Regimul nord-coreean a reusit sa sfideze comunitatea internationala, dar acest lucru nu inseamna ca si Teheranul ar putea face acelasi lucru.

Daca ne uitam mai atent la diferentele majore dintre economiile si structurile de putere din cele doua tari, am putea ajunge la concluzia opusa: ca experienta recenta a Coreei de Nord ar putea descuraja Iranul sa construiasca si sa testeze arme nucleare.

Unul dintre cei mai importanti factori il reprezinta liderul iranian, Ayatollahul Ali Khamenei. Concluzia referitoare la experienta Coreei de Nord este ca dezvoltarea si testarea armelor nucleare nu au dus la eliminarea sau reducerea sanctiunilor impotriva regimului de la Phenian, ci dimpotriva le-au adus sanctiuni suplimentare.

Diferente majore intre structurile de putere si economiile celor 2 tari

Unul dintre principalii factori care arata ca regimul iranian este mai sensibil la sanctiuni decat cel nord-coreean este diferenta dintre structurile lor de putere.

In regimul iranian, dupa primele doua nivele de putere ale liderului suprem si al Armatei Garzilor Revolutionare din Iran, celelalte sunt mai fractionate si mai divizate.

Pe de alta parte, economia functionala este esentiala in Iran pentru a castiga loialitatea diferitelor factiuni din cadrul elitei politice. In cazul unui colaps in economie, nu vom vedea mai multe lupte politice, dar Khamenei ar putea pierde sprijinul Garzilor Revolutionare.

Si nu in ultimul rand, la un eventual colaps economic, aparatul de securitate al statului nu ar mai fi capabil sa reziste la o noua revolta. Acesta este un pericol pe care Ayatollahul nu-l va tolera.

Structura de putere din Coreea de Nord este diferita. Liderul suprem are statutul unui adevarat Dumnezeu si are o autoritate mult mai mare decat a liderului din Iran.

Direfentele se extind si in sfera economica. Economia Iranului fiind mult mai dependenta de exporturi si importuri decat cea a Coreei de Nord. De exemplu, in 2011, exporturile Coreei de Nord au fost de 4 miliarde de dolari, in timp ce ale Iranului s-au ridicat la 74,41 miliarde de dolari, fiind de 18 ori mai mari.

Economia Iranului este mult mai legata de comertul international, iar sanctiunile ar avea un impact mult mai mare asupra stabilitatii decat in cazul Coreei de Nord. Mai mult decat atat, Iranul nu dispune de protectia unei mari puteri, precum Coreea de Nord din partea Chinei.

Iranul nu se bucura de o relatie comparabila cu niciunul dintre membrii Consiliului de Securitate al ONU, care are drept de veto.

Concluzia ar fi ca Iranul sa ignore experienta nord-coreeana, in gasirea unei traiectorii nucleare convenabile.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iran exemplu nuclear Coreea Nord, #Iranul sfideaza Occidentul, #construire arme nucleare Iran, #experienta Coreei Nord Iran, #sanctiuni economice Iran , #Iran
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
The Diplomat...Da! Eh! Asta da sursa...:))
Poza Ghitza
Ghitza
rank 5
Racnetul Rusiei si Jamahiriyia cantand