De ce nu are loc in curand o "Primavara persana"?

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 23:15
3447 citiri
De ce nu are loc in curand o "Primavara persana"?

Protestele cu care se confrunta Teheranul de cateva zile incoace expun tensiunile existente in societatea iraniana, declansate de presiunea sanctiunilor internationale. Cine se asteapta insa la o "Primavara persana" care sa rastoarne regimul, va fi dezamagit.

Efectul sanctiunilor internationale si caderea monedei locale "musca" din nivelul de trai al iranienilor, insa recentele proteste cu fundament economic nu reprezinta un pericol la adresa regimului, scrie France24.

Regimul este inca bine inradacinat si majoritatea iranienilor sustin ambitiile nucleare. Nu sunt fericiti cu sanctiunile internationale, insa cutitul nu le-a ajuns la os, spun expertii.

"Oamenii nu sunt multumiti de sanctiunile economice, insa asta ii va face sa rastoarne regimul? Nu cred", spune Thierry Coville, de la Institutul de Relatii Internationale si Strategice din Paris.

Miercuri, cand au izbucnit protestele in Iran, moneda locala, rialul, a plonjat pana la un minim istoric fata de dolar, pierzand cam 40% din valoare si blocand piata. Iranienii obisnuiti s-au trezit ca si-au pierdut o mare parte din puterea de cumparare pana si a bunurilor elementare, iar companiile de importuri si pierdut sume importante.

Protestele pe alocuri violente din Teheran, o priveliste rara in Iran, l-au facut pe ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, sa sugereze, optimist, ca "Primavara araba va fi urmata de Primavara persana, instabilitatea se generalizeaza in Iran si nu numai in Teheran".

Si oficialii din Occident au privit protestele drept un semn ca sanctiunile incep sa-si faca simtite efectele. Scopul acestora este sa ingenuncheze economia iraniana.

Expertii nu sunt insa de aceeasi parere: "Dupa ce protestele de strada au fost inabusite violent dupa alegerile fraudate din 2009, iranienii nu vor sa mai iasa pe strazi", spune Francois Nicoullaud, fost ambasador al Frantei in Iran.

"Strategia occidentala de a incerca sa faca Iranul sa dea in clocot, in speranta ca va avea loc o schimbare politica care va stopa programul nuclear este profund defecta. Istoric vorbind, Iranul este o tara care a dorit intotdeauna sa reziste presiunii occidentale. Trebuie sa incetam sa mai credem ca sistemul de sanctiuni poate fi eficient, cu exceptia saracirii celor deja saraci", considera si Coville.

Paul Sullivan, profesor la Universitatea Georgetown din Washington, admite totusi ca o criza a monedei prelungita pune presiune pe regim, care nu dispune de rezervele necesare pentru a sustine economia si rialul. Mai devreme sau mai tarziu, spune acesta, este de asteptat ca efectul cumulativ al sanctiunilor sa declanseze revolte populare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iran proteste regim, #primavara persana proteste, #Iran proteste , #Iran