Dupa atentatul de la Ahvaz, Iranul a convocat trei diplomati europeni

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 08:54
3969 citiri
Dupa atentatul de la Ahvaz, Iranul a convocat trei diplomati europeni
Foto: Arhiva Pixabay

Iranul a convocat sambata trei diplomati europeni, reprezentand Danemarca, Marea Britanie si Regatul Tarilor de Jos, dupa atacul din timpul unei defilari militare la Ahvaz (vest), soldat cu cel putin 29 de morti.

Ambasadorii danez si olandez si insarcinatul cu afaceri britanic au primit "puternicele proteste ale Iranului pentru faptul ca tarile lor adapostesc unii membri ai grupului terorist care a comis atacul", a indicat un purtator de cuvant al ministerului iranian de Externe, citat de agentia oficiala IRNA, preluata de AFP.

"Este inacceptabil ca Uniunea Europeana sa nu includa pe lista sa neagra membrii acestor grupari teroriste atat timp cat ei nu comit o crima pe teritoriul european", a aratat diplomatia iraniana.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadista Stat Islamic, care sustine ca raspunde astfel interventiilor Iranului in regiune.

"Ambasadorii si-au exprimat profundul regret in ce priveste incidentul si au promis sa transmita guvernelor lor toate problemele ridicate", a mai aratat IRNA.

"Ei au exprimat totodata vointa tarilor lor de a coopera cu Iranul pentru a-i identifica pe autori si a schimba informatii", a adaugat agentia.

Atacul, soldat si cu 57 de raniti, dintre care unii in stare grava, a fost unul din cele mai sangeroase din Iran in aproape opt ani.

Presedintele Hassan Rohani, care se pregatea sa plece la Adunarea Generala a ONU de la New York, a promis un raspuns "teribil".

Conform informatiilor difuzate de media iraniene, atacul, calificat drept 'terorist' de Teheran, a fost intreprins de un comando inarmat impotriva unei defilari militare la Ahvaz, capitala provinciei sud-vestice Khuzestan, cu populatie majoritar araba.

"Printre martiri se afla o fetita si un fost combatant care a fost ucis in scaunul sau cu rotile", a declarat generalul de brigada Abolfazl Shekarchi, purtator de cuvant al fortelor armate iraniene, la televiziunea de stat.

"Din cei patru teroristi, trei au fost trimisi in infern la locul atacului, iar al patrulea, care a fost ranit si arestat, a ajuns in infern la putin timp din cauza ranilor grave", a adaugat generalul, membru al Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a Republicii Islamice.

O grupare antiguvernamentala araba, Rezistenta Nationala din Ahvaz, a revendicat atacul, printr-un purtator de cuvant citat de Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#atentatul de la Ahvaz, #atac armat Ahvaz , #Iran