Iran, inamicul diplomatiei: 2 greseli istorice ale Teheranului

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 23:37
10077 citiri
Iran, inamicul diplomatiei: 2 greseli istorice ale Teheranului
Foto: The Guardian / Fosta ambasada SUA in Iran

Lumea urmareste cu sufletul la gura jocul de-a soarecele si pisica dintre Iran si Occident. Ultimul atac civil asupra ambasadei britanice din Teheran a oripilat o lume intreaga. Trebuie stiut, insa, ca iranienii au o mare experienta in a incalca regulile diplomatice internationale. O arata doua evenimente catastrofale din istoria acestui popor.

Atacurile asupra misiunilor diplomatice straine au o lunga traditie in istoria iraniano-persana. Nu trecuse nici macar un an de la declararea Republicii Islamice Iran, cand relatiile diplomatice cu lumea au fost rupte in mod catastrofal si iremediabil, conform Deutsche Welle.

444 de zile de prizonierat

In 1979, un grup de studenti iranieni, sustinatori ai ayatollahului Khomeini, a atacat ambasada americana din Teheran, luand prizonieri 52 diplomati americani, pe care i-au tinut in captivitate 444 zile. Actiunea a starnit un imens scandal international, pentru ca actiunea studentilor incalca un principiu fundamental, care dainuia de secole in politica internationala: imunitatea reprezentantilor diplomatici straini.

Criza ostaticilor a luat sfarsit in ianuarie 1981, dar Iranul a platit un pret extrem de scump: relatiile cu SUA au fost deteriorate iremediabil, iar o mare parte a lumii, cu preponderenta cea Occidentala, a tinut partea Washingtonului.

Drept urmare, atunci cand dictatorul irakian Saddam Hussein ataca Iranul, actiunea acestuia ramane fara urmari din partea Consiliului de Securitate al ONU. Ba chiar mai mult, Saddam primeste arme si informatii despre obiectivele militare ale inamicului, iranienii fiind tratati ca niste paria.

Razboiul, care a durat 8 ani, a costat scump Iranul: 500.000 de oameni au fot ucisi, iar pagubele materiale au totalizat 100 de miliarde de dolari. Drept consecinta a actiunii nesabuite din 1979, Iranul a ramas in continuare izolat diplomatic, fiind nevoit sa suporte embargo dupa embargo. In plan intern, atacul asupra ambasadei americane a ajutat aripa radicala a regimului sa-si impuna puterea totala, in detrimentul fortelor liberale ale Iranului.

Istoria nu uita

Putini stiu ca, in urma cu 750 de ani, persanii au fost intr-o situatie si mai delicata, tot din cauza incalcarii regulilor diplomatice internationale. Unul dintre predecesorii statului iranian de astazi a fost imperiul Sahului Mohammed al II-ela, care stapanea teritorii ce se intindeau din Persia trecand prin Afganistanul de azi si Irak, pana la granitele teritoriilor aflate sub stapanirea lui Ginghis Han.

In 1218, conducatorul mongol a trimis emisari catre Sahul Mahommed, pentru a incheia un pact de neagresiune intre "stapanul pamanturilor de la Rasarit" si "stapanul pamanturilor de le Apus", dupa cum scria in misiva lui Ginghis Han.

Conform istoricilor, propunerea a fost insotita de daruri numeroase si scumpe, precum 500 de cufare cu aur, argint, pietre pretioase. Emisarii mongoli, insa, au fost primiti cu ostilitate intr-o localitate de la granita, fiind considerati spioni. Guvernatorul zonei a ordonat ca toti sa fie ucisi.

A reusit sa scape doar unul dintre emisari, care i-a povestit lui Ginghis Han toata tarasenia. Furios, acesta a trimis un alt emisar, prin care ii cerea Sahului Mohammed sa-l predea pe guvernatorul ticalos. De aceasta data, chiar Sahul a ordonat ca emisarul sa fie executat.

In acel moment, Ginghis Han a jurat sa nu lase piatra peste piatra in Imperiul Persan si, in anul 1220, a trimis 200.000 de oameni care sa-l puna la punct pe Sah. Peste cateva zeci de ani, in 1258, armatele lui Ginghis Han, conduse de nepotul lui, Hulagu, cuceresc orasul Bagdad, una dintre cele mai puternice redute persane. Doi ani mai tarziu, cad cetatile Alep si Damasc si, odata cu ele, Imperiul Persan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Iran razboi, #iran Khomeini, #atac ambasada britanica Teheran , #Iran
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Iranul nu vrea sa faca greseli si ceilalti plesnesc de ciuda !
Poza OTTOman
OTTOman
rank 4