Iran: Occidentul vizeaza banii si petrolul Teheranului

Autor: Ana Ilie
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 14:03
1328 citiri
Iran: Occidentul vizeaza banii si petrolul Teheranului

Franta a cerut noi sanctiuni, la o "scara fara precedent", impotriva Iranului, in semn de raspuns la programul nuclear al conducerii de la Teheran, cerand celorlalte puteri sa puna stop achizitiilor de petrol iranian si sa inghete activele bancii sale centrale.

Presedint si Japonia, pele francez, Nicolas Sarkozy, a trimis scrisori liderilor din SUA, Marea Britanie, Germania, UE, Canadaropunand noul set de sanctiuni dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si-a exprimat ingrijorarile cu privire la programul nuclear iranian saptamana trecuta, intr-un raport complex, scrie Reuters.

"Intrucat Iranul isi accelereaza programul nuclear, refuza negocierile si isi condamna cetatenii la izolare, Franta sustine noi sanctiuni la o scara fara precedent pentru a convinge Iranul ca trebuie sa negocieze", a explicat presedintia franceza.

"Franta propune, asadar, Uniunii Europene si statelor sale membre, SUA, Japoniei si Canadei, ca si altor state dispuse, sa ia decizia de a ingheta imediat activele bancii centrale iraniene si sa inceteze achizitia de petrol iranian", continua aceasta.

Franta i-a mai cerut Iranului sa suspende imediat toate activitatile cu rachete nucleare si balistice interzise de Tratatul de Non-Proliferare si de rezolutii ONU si AIEA. In plus, Palatul Elysee a solicitat Teheranului sa coopereze pe deplin cu AIEA si sa nu-si mai ameninte vecinii si tarile din regiune.

SUA si Canada au anuntat noi sanctiuni impotriva Iranului. SUA a vizat pentru prima data industria petroliera a tarii, a spus secretarul de Stat Hillary Clinton, subliniind ca acesta este un raspuns la incercarea Iranului de a dezvolta arme nucleare. Vanzarile de petrol sunt cruciale pentru economia Iranului.

Canada intentioneaza sa interzica exportul de bunuri folosite in industria petroliera si a gazelor naturale si a promis sa blocheze toate tranzactiile cu Iranul. La randul sau, Marea Britanie a facut pasi concreti in sensul izolarii Iranului, ordonand institutiilor sale financiare sa inceteze orice afacere cu bancile iraniene. Aceasta initiativa blocheaza fluxul de petro-dolari inspre si dinspre Iran.

Occidentul incearca sa transmita Teheranului, spun observatorii, ca daca va continua dezvoltarea programului nuclear, se va confrunta cu izolare internationala si presiuni tot mai mari. Este pentru prima data cand este vizata industria petroliera, vitala pentru economia iraniana.

Ministrul iranian al Industriei, Mehdi Ghazanfari, a avertizat ca amenintarile tarilor din Occident de a impune noi sanctiuni nu fac decat sa le dauneze propriilor interese, iar natiunile care nu investesc in proiectele petroliere iraniene nu fac decat sa piarda o piata atractiva.

Cum era de asteptat, Rusia a criticat actiunea concertata a Occidentului, spunand ca sanctiunile impuse sistemului financiar iranian sunt inacceptabile si "contrare legii internationale".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#program nuclear Iran, #Iran sanctiuni, #franta sanctiuni Iran, #Marea Britanie Iran , #Iran