Iranul a inceput sa incarce combustibil in centrala nucleara de la Bushehr

Sambata, 21 August 2010, ora 23:13
1800 citiri
Iranul a inceput sa incarce combustibil in centrala nucleara de la Bushehr

Uzina nucleara iraniana de la Bushehr a fost incarcata sambata cu primele bare de combustibil, dar reactorul va fi pornit spre sfarsitul acestui an, a anuntat Serghei Kirienko, seful agentiei ruse pentru energie atomica (Rosatom), implicata in acest proiect.

"Astazi(n.red-sambata) incepem lansarea fizica a uzinei nucleare de la Bushehr din Iran", a anuntat Serghei Kirienko la ceremonia de inaugurare. "Combustibilul este incarcat in camera reactorului. De acum, reactorul este operational", a spus oficialul rus, transmite RIA Novosti.

El a subliniat ca centrul de la Bushehr poate fi folosit numai in scopuri civile, iar reactorul va fi pornit inainte de sfarsitul acestui an.

Constructia uzinei a inceput in 1974, iar bazele au fost puse de o companie germana, proiectul, suspendat de mai multe ori, fiind continuat din 1998 de specialistii rusi.

Iranul va organiza sambata festivitati de celebrare in intreaga tara, pentru a marca lansarea primei sale centrale nucleare, pe care o promoveaza ca o victorie asupra inamicilor sai.

Incarcarea celor 163 de bare de combustibil, care se face sub supervizarea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), ar urma sa dureze doua saptamani. Expertii spun ca centrala de la Bushehr poate incepe apoi producerea de electricitate in decurs de o luna.

Potrivit unui acord bilateral, ce a primit aprobarea SUA, Rusia va fi operatorul centralei, careia ii va furniza combustibilul nuclear, iar apoi va repatria reziduurile.

Iranul vrea sa produca insa propriul combustibil nuclear prin imbogatirea uraniului la facilitatea de la Natanz, unde a fost instalat tot echipamentul necesar.

Teheranul este vizat de sase rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care patru sunt insotite de sanctiuni, pentru programul sau nuclear, suspectat ca ar ascunde obiective militare. Centrala de la Bushehr nu este vizata de sanctiuni, dupa ce Rusia a garantat ca va superviza manipularea combustibilului nuclear.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îngrijorări majore pentru uzina nucleară Zaporojie. Avertismentul critic transmis de șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Îngrijorări majore pentru uzina nucleară Zaporojie. Avertismentul critic transmis de șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
"Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, condamnând recentele atacuri...
Ucraina a început să construiască două noi reactoare nucleare în vestul țării
Ucraina a început să construiască două noi reactoare nucleare în vestul țării
Ucraina a început să construiască două noi reactoare, de fabricaţie americană, la o centrală nucleară din vestul ţării, în condiţiile în care infrastructura energetică ucraineană...
#centrala nucleara, #centrala Bushehr, #centrala nucleara Iran , #Iran
Comentarii
Poza Dick-Dubya
Dick-Dubya
rank 1
Intrebare: DE CE o tara libera sin independenta ( ca Iran ) are nevoie de ' aprobarea ' unei alte tari ( ca US ), pentru a-si deschide o centrala nucleara ?