Iranul acuza Casa Alba ca forteaza un razboi

Luni, 29 Aprilie 2019, ora 09:53
3682 citiri
Iranul acuza Casa Alba ca forteaza un razboi
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat in presa americana ca tensiunile dintre Iran si SUA sunt exacerbate in parte deoarece consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe John Bolton si anumiti lideri din Orientul Mijlociu forteaza o confruntare.

"Toti si-au manifestat interesul de a atrage SUA intr-un conflict", a declarat ministrul, intr-un interviu acordat Fox News.

Intrebat daca se incearca sa se genereze o schimbare de regim, Zarif a raspuns: "Cel putin, cel putin".

Intr-o dezmintire pe canalul Fox News, Bolton a calificat ideea potrivit careia el impreuna cu altii doresc sa "stimuleze" un conflict drept "complet ridicola".

"Cred ca ce s-a vazut in interviu a fost o propaganda bine pregatita de iranieni", a afirmat Bolton. "Acesta este efortul lor de a incerca sa disemineze dezinformare in corpul politic american".

Zarif, care a acordat un alt interviu retelei CBS, a declarat ca Iranul nu doreste o confruntare si crede ca nici presedintele Donald Trump nu doreste acest lucru, pe baza promisiunii sale din campania electorala, in care a sustinut ca nu va mai implica SUA intr-un alt razboi.

El a precizat ca, pe langa Bolton, ceilalti sunt premierul israelian Benjamin Netanyahu, printul saudit Mohammed bin Salman si printul emiratez Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

In viziunea sefului diplomatiei iraniene, acestia "au incercat intotdeauna sa creeze tensiune" si "supravietuirea lor depinde de tensiune". Bolton doreste sa foloseasca presedintia lui Trump pentru a "se ocupa de Iran", iar cei doi lideri din Golf incearca sa profite de restrictiile impuse Teheranului in privinta vanzarilor de petrol.

In acest context, Zarif a mentionat si sprijinul premierului israelian fata de inscrierea de catre Washington a Garzilor Revolutionare iraniene pe lista organizatiilor teroriste.

Bolton a explicat ca politica presedintelui Trump de a pune presiune maxima asupra regimului iranian pentru a determina o schimbare de atitudine era evidenta inainte ca el sa fie numit consilier pentru securitate nationala al Casei Albe.

In opinia sa, aceasta politica functioneaza si acesta este motivul care preocupa autoritatile iraniene.

Zarif a declarat, de asemenea, pentru CBS, ca nu regreta ca s-a opus anul trecut unei intalniri intre presedintele Donald Trump si omologul sau iranian Hassan Rouhani.

"Nu te poti intalni cu cineva care nu este respectuos, care a incalcat obligatiile internationale ale tarii sale, care s-a retras din acorduri. Nu te intalnesti doar pentru o oportunitate de imagine".

Tensiunile intre Teheran si Washington s-au accentuat dupa ce administratia Trump s-a retras anul trecut din acordul incheiat in 2015 asupra programului nuclear iranian si a reinstituit sanctiunile impotriva Iranului.

Anul acesta SUA au inclus Garzile Revolutionare - corpul de elita al armatei iraniene - pe lista organizatiilor teroriste straine si au decis sa nu reinnoiasca exceptiile la sanctiunile aplicate cumparatorilor de petrol iranian.

Citeste si Seful Statului Major al armatei SUA: Daca Iranul va face miscari periculoase, atunci vom raspunde eficient

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Iran razboi SUA , #Iran