Iranul ameninta ca iese din acordul nuclear daca Trump retrage SUA

Joi, 03 Mai 2018, ora 18:52
2854 citiri
Iranul ameninta ca iese din acordul nuclear daca Trump retrage SUA
Foto: captura video

Iranul a avertizat joi ca va parasi acordul nuclear istoric incheiat cu marile puteri in 2015 daca Statele Unite vor iesi din el, in timp ce presedintele american, Donald Trump, ameninta ca se retrage pe 12 mai.

"Daca Statele Unite se retrag din acordul nuclear, nici noi nu vom mai ramane", a declarat Ali Akbar Velayati (foto), consilier al Ghidului suprem pentru afaceri internationale, in comentarii publicate pe site-ul televiziunii de stat.

Presedintele Trump a cerut europenilor ca pana la 12 mai sa gaseasca un nou text care sa remedieze "golurile teribile", dupa cum considera el, ale acordului din 2015, in caz contrar SUA se vor retrage.

Acordul asupra programului nuclear iranian a fost incheiat in iulie 2015 la Viena intre Teheran si Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania), inainte de venirea la Casa Alba a lui Donald Trump.

El reglementeaza strict activitatile nucleare ale Teheranului astfel incat sa garanteze caracterul lor exclusiv pasnic.

Presedintele francez, Emmanuel Macron, a reiterat miercuri in Australia angajamentul sau fata de acest text pentru a evita o escaladare a tensiunilor in Orientul Mijlociu, repetand ca acordul va trebui intarit.

Raspunzand la intrebarea unui jurnalist, Macron si-a reiterat pozitia potrivit careia acordul din 2015 nu este decat un "pilon" pentru o solutie globala, mult mai ampla si care ar trebui sa se bazeze pe alti trei piloni.

Acestia se refera la perioada de dupa 2025, cand anumite clauze privind activitatile nucleare vor expira, dar si la programul balistic foarte criticat al Teheranului si la rolul sau considerat "destabilizator" in regiune.

Velayati i-a avertizat pe europeni fata de orice idee privind noi negocieri si modificarea acordului nuclear.

"Iranul accepta acordul nuclear asa cum a fost pregatit si nu va accepta nicio adaugire sau retragere" de continut, a declarat Velayati.

"Chiar daca aliatii SUA, in special europenii, cauta sa revizuiasca acordul nuclear cu americanii pentru a ramane (parte a lui), una dintre optiunile noastre va fi retragerea din acord", a adaugat Velayati.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iran retrage acord nuclear SUA Trump , #Iran