Iranul ameninta sa raspunda oricarui pericol din partea Occidentului

Autor: Ana Ilie
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 16:49
1771 citiri
Iranul ameninta sa raspunda oricarui pericol din partea Occidentului

Iranul are "propriile amenintari" cu care sa raspunda oricarui atac militar sau oricarei sanctiuni care ii vizeaza exporturile de petrol, a spus ayatollahul Ali Khamenei, vineri.

"Ca raspuns la amenintarile cu embargoul petrolului si razboi, avem propriile amenintari pe carele le vom implementa la momentul potrivit, cand va fi necesar", a spus acesta, in cursul rugaciunilor de vineri de la Teheran, scrie AFP.

Comentariile acestuia survin dupa aparitia specualtiilro potrivit carora Israelul va ataca instalatiile nucleare iraniene in primavara.

Khamenei, care a vorbit in cadrul evenimentelor cer marcheaza aniversarea revolutiie islamice din 1979, s-a concentrat pe amenintarile SUA, care anuntasera ca se gandeste la "toate optiunile", inclusiv militara, pentru a submina programul nuclear iranian.

"Au amenintat ca se gandesc la toate optiunile... Amenintarile cu razboiul sunt in detrimentul Statelor Unite, si purtarea unui razboi este de zece ori mai in detrimentul acestei tari", a spus acesta, continuand apoi cu Israelul, un "regim zionist care este o tumoare canceroasa ce trebuie taiata, si cu ajutorul Domnului va fi taiata".

Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, crede ca este o posibilitate tot mai mare ca Israelul sa atace Iranul in primavara, probabil chiar in aprilie, pentru a impiedica regimul de la Teheran sa obtina o bomba nucleara.

Panetta se declara ingrijorat de acest posibil atac al Israelului, scria, vineri, un jurnalist de la Washington Post, care are informatii ca atacul israelian ar putea avea loc in aprilie, mai sau iunie, inainte ca Iranul sa intre in "zona de imunitate" ce implica constructia armei nucleare.

"In curand, se tem israelienii, iranienii vor strange suficient uraniu imbogatit in facilitatile subterane pentru a face o arma - si doar Statele Unite ii vor putea opri, prin actiune militara", scrie jurnalistul american, fara a preciza vreo sursa pentru aceste informatii.

Mai mult, spune acesta, amanarea exercitiilor militare comune israeliano-americane, programate pentru primavara, ar demonstra ca exista perspective pentru un atac israelian.

Israelul, despre care se crede ca are un bogat arsenal nuclear, singurul pana acum din Orientul Mijlociu, vede programul iranian de imbogatire a uraniului drept o amenintare masiva si nu a exclus folosirea fortei militare pentru a impiedica Teheranul sa obtina arme nucleare. La randul sau, Iranul sustine ca programul sau nuclear are scopuri pasnice, civile.

Seful informatiilor militare israeliene declarase, joi, ca Iranul ar putea fabrica patru bombe nucleare din combustibilul pe care il are la dispozitie, si prima bomba ar putea fi gata in decurs de un an dupa ce decide constructia sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Ali Khamenei, #Ali Khamenei amenintare, #iran israel, #conflict iran israel , #Iran