Iranul reia discutiile cu marile puteri - vezi termenii negocierii

Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:48
5840 citiri
Iranul reia discutiile cu marile puteri - vezi termenii negocierii

Reprezentantii Iranului si ai marilor puteri se intalnesc marti la Alma-Ata, fosta capitala a Kazahstanului, pentru a incerca sa depaseasca divergentele legate de problema nucleara iraniana, dupa mai bine de 8 luni de intrerupere in negocieri si dezacorduri ce nu inspira deloc optimism.

Cu toate acestea, marile puteri din grupul 5+1 (SUA, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au anuntat luni ca vor face o "oferta buna" Teheranului, in timpul intalniriii din Kazahstan.

"Am pregatit o oferta buna actualizata pe care o credem echilibrata si care constituie baza corecta pentru discutii constructive", a declarat Michael Mann, purtator de cuvant al sefului diplomatiei UE (Catherine Ashton) in relatiile cu Teheranul, in numele grupului 5+1, conform 20minutes.

Michel Mann a adaugat ca noua oferta ar trebui sa puna capat "temerilor internationale cu privire la caracterul exclusiv pacifist al programului nuclear iranian, dar raspunde totodata ideilor avansate de Teheran".

Purtatorul de cuvant citat a mai mentionat ca la intalnirea de la Alma-Ata se spera ca Iranul sa sesizeze "aceasta oportunitate dand dovada de flexibilitate", pentru a se avansa in negocieri.

Potrivit unei surse apropiate negociatorilor grupului 5+1, marile puteri insista pe conditiile inaintate la Bagdad inca de la inceputul anului 2012: oprirea procesului de imbogatire a uraniului la 20%, inchiderea de catre Iran a uzinei nucleare din Fordo, aflata in muntii din provincia Qom (150 km de Iran), trimiterea in strainatate a uraniului din stoc, imbogatit deja la 20% puritate.

"Este baza cererilor grupului 5+1", a adaugat sursa solicitand anonimatul.

Marile puteri vor propune ridicarea anumitor sanctiuni in schimbul concesiilor facute de Teheran, dupa cum a precizat un diplomat occidental apropiat negocierilor, fara a oferi detalii suplimentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Iran negocieri program nuclear, #Iran negocieri Alma Ata , #Iran