Iranul se lauda ca ia mana de pe tragaci si apuca ramura de maslin

Duminica, 20 Iulie 2014, ora 11:27
3589 citiri
Iranul se lauda ca ia mana de pe tragaci si apuca ramura de maslin
Foto: The Telegraph

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a marcat recent incheierea primului sau an de mandat nu numai cu zambete, dar demonstrand si unele reforme interne, odata cu reorientarea geostrategica a tarii.

Pe drept cuvant, de cand s-a instalat Rouhani la Teheran, zanganitul de arme se aude mai putin zgomotos in acel fierbinte colt al lumii, iar in fata evenimentelor tragice si amenintatoare din Irak, Iranul s-a aratat dispus sa conlucreze cu SUA pentru reinstalarea acolo a pacii, noteaza Project Syndicate.

Refacerea economiei devastate

Nici aparitia unui mare stat Islamic in estul tarii sale nu i s-a parut atragatoare lui Rouhani - asa cum poate i s-ar fi parut predecesorului sau. Totodata, ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, s-a aratat dornic sa reabordeze problema unui acord international privind programul nuclear.

Este greu de ghicit exact ce l-a determinat pe Rouhani sa intoarca astfel macazul in politica sa fata de Occident, dar nevoia de a scapa de sanctiunile Occidenului l-ar fi putut impinge sa aloce acestui deziderat o mare parte din energia sa, contand si pe castigarea de capital politic in afara.

Un lucru e clar, ca odata ajuns la pupitrul de comanda al tarii, Rouhani a hotarat sa puna imediat umarul la refacerea economiei, pe care predecesorul sau a reusit s-o devasteze sistematic, timp de opt ani.

A inlocuit rapid echipa nepriceputa aflata la comanda cu un cabinet competent, care si-a inscris in agenda un program ambitios, bazat pe trei prioritati: refacerea economiei, sanatatea si protectia mediului. Observati: nu programul nuclear.

Rouhani s-a implicat personal si rapid in politica externa, ca sa refaca puntile si legaturile deteriorate de inaintasul sau. A reluat relatiile economice cu statele din Golf, inclusiv Kuweitul, a semnat zece oferte in Turcia vizand dublarea schimburilor comerciale la 30 de miliarde de dolari pana in anul 2015.

O zona de conflicte

In domeniul mediului, a obligat utilizatorii sa foloseasca numai benzina cu cifra octanica ridicata, pentru a reduce emisiile de carbon si a scadea riscul unor boli specifice, deja raspandite in intreaga tara.

Cel mai spectaculos este modul cum a luat taurul de coarne in domeniul asigurarilor medicale, atragand spre el popularitatea in tara si lasand strainatatea sa judece singura natura reformelor sale.

A redus coplata pacientilor in sistemul de sanatate al statului pana la limita maxima de 10% si a creat conditii pentru ca intreaga populatie inregistrata sa primeasca facilitati in acordarea ingrijirilor medicale, prin subventii de la stat.

Politician abil, pentru a-si asigura spatele in asemenea acte indraznete, s-a asigurat de sprijinul liderului suprem al tarii, ayatollahul Ali Khamenei, pe care il considera reprezentantul legitim al unei democratii religioase, sustinuta de vointa poporului.

Am putea spune ca Rouhani si-a asigurat premisele unui mandat reusit, daca n-ar exista in exterior o turbulenta mai confuza decat oricand. O eventuala prabusire a Irakului ar insemna nu numai accentuarea conflictelor existente in inreaga zona, dar poate chiar deschiderea altora noi.

Irakul ramane un butoi cu pulbere

Pentru a preveni dezintegrarea tarii vecine, Rouhani s-a oferit sa acorde sprijin militar premierului Nouri al-Maliki, ceea ce ar alinia cumva interesele iraniene in zona cu cele americane. Este fara indoiala o miscare inteleapta si un mod de a atrage atentia asupra bunelor sale intentii.

Se pare ca noile cercuri conducatoare din Iran sunt hotarate sa contracareze succesele fortelor islamiste radicale din Irak si Siria si probabil ca abordarea acestei crize se va face in consens cu Statele Unite.

In opinia publica a lumii, calea pe care au pornit-o noile autoritati ale Iranului pare sa aiba succes, dar succesul deplin depinde de doi factori care inca mai sunt suspendati in ceata.

Primul se refera la realizarea unui acord cu comunitatea internationala privind problema nucleara, iar al doilea la capacitatea Iranului de a demonstra destul interes pentru a stavili prabusirea Irakului, in consesns cu eforturile depuse de Statele Unite.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Iran proces pace, #Iran interventie Irak, #rouhani presedinte iran, #Iran discutii SUA , #Iran