Iranul vrea sa se relanseze economic, sugerand un schimb de detinuti cu SUA

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 14:33
2320 citiri
Iranul vrea sa se relanseze economic, sugerand un schimb de detinuti cu SUA
Foto: Twitter/Hassan Rouhani

Iranul va profita de oportunitatile financiare oferite de acordul in dosarul nuclear pentru a-si relansa economia, afirma presedintele iranian Hassan Rouhani intr-un interviu, fara sa promita ca nu va cheltui bani, dupa ridicarea sanctiunilor, pentru a sustine teroristi in regiune.

Intr-un interviu pentru postul Public National american de Radio (NPR), Rouhani a declarat ca Iranul are nevoie de o rata a cresterii economice de 8% pentru a crea locuri de munca, pentru ca iranienii sa o duca bine, ceea ce necesita investitii in valoare de 150 de miliarde de dolari. O parte din aceasta suma urmeaza sa provina din investitii internationale, dupa anularea sanctiunilor impuse tarii sale, a spus acesta, potrivit DPA.

El a respins drept motive de "galceava politica" unele temeri ale Statelor Unite potrivit carora Iranul ar putea sa foloseasca bani pentru a sustine Hezbollahul siit libanez si alte grupari proiraniene din regiune, inscrise pe lista Statelor Unite ca organizatii teroriste.

Lupta impotriva Statului Islamic: Iranul este gata sa discute un plan de actiune in Siria

Rouhani a insistat ca Iranul are un proces bugetar transparent in privinta cheltuirii banilor, insa nu a dat asigurari ca viitoarele venituri ale tarii sale nu vor fi folosite pentru sustinerea unor grupari armate.

In acelasi interviu, presedintele a mai declarat ca acordul in dosarul nuclear este tot mai acceptat in Iran, dupa ce Corpul Gardienilor Revolutiei (CGR) a primit asigurari ca acesta nu va eroda capacitatile de aparare ale tarii.

Rouhani a confirmat ca a discutat recent cu liderii Gardienilor Revolutiei, care se situeaza pe o pozitie foarte sceptica in privinta acestui acord.

"Avand in vedere explicatiile care le-au fost oferite, atmosfera care domneste azi in Iran este mult mai linistita, pentru ca li s-a aratat limpede, in mod tangibil, ca nu am acceptat niciun fel de limitare care ar avea vreun impact asupra capabilitatilor noastre in domeniul Apararii", a subliniat el.

In pofida faptului ca nu comanda in mod direct armata, Rouhani a dat asigurari ca detine "controlul juridic" asupra bugetului si a respins sugestii potrivit carora ar putea aparea probleme in cazul in care inspectori internationali ar dori sa viziteze baze militare iraniene.

Rouhani, care se afla in vizita la New York, unde participa la Adunarea generala a ONU, a sugerat, de asemenea, posibilitatea unor negocieri in vederea efectuarii unui schimb de detinuti intre Iran si Statele Unite.

"Daca putem ajuta la eliberarea unor oameni care sunt detinuti acolo, iar ei pot adopta masuri reciproce, vom saluta aceasta abordare", a declarat el la o receptie pentru experti in Orientul Mijlociu, organizata duminica seara de catre Misiunea iraniana la ONU, potrivit ziarului The Washington Post (WP).

Iranul detine trei cetateni americani, inclusiv un corespondent WP, pe care-l acuza de spionaj in favoarea Statelor Unite si de propaganda impotriva Iranului.

Statele Unite au incarcerat 19 iranieni, in legatura cu incalcari ale sanctiunilor impuse Iranului din cauza programului sau nuclear.

Sanctiunile urmeaza sa fie ridicate in mod treptat, in urma acordului din iulie in dosarul nuclear.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Rouhani crestere economica Iran, #Rouhani Iran schimb detinuti SUA , #Iran