Israelul avertizeaza Iranul, tensiunea creste in Orientul Mijlociu (Video)

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 16:20
4725 citiri
Israelul avertizeaza Iranul, tensiunea creste in Orientul Mijlociu (Video)
Foto: jp-petit

In ultima vreme, se intensifica zvonurile privind o interventie israeliana in Iran, in urma exercitiilor militare desfasurate de catre armata Israelului. Tensiunea este in crestere in Orientul Mijlociu, insa deocamdata se asteapta raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de saptamana viitoare, asupra instalatiilor nucleare iraniene.

Datorita unor scurgeri de informatii si a unor exercitii de razboi mediatizate intens, guvernul israelian a crescut dramatic amenintarile impotriva Iranului, in ultimele zile, informeaza Asia Times.

Cum armatei israeliene ii place sa actioneze prin surprindere, se pare ca aceasta escaladare a exercitiilor militare este doar un bluf regizat, pentru a ajuta la luarea unor masuri diplomatice severe impotriva Republicii Islamice de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Si asta dupa publicarea raportului de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), care va avea loc saptamana viitoare. Cu toate acestea, avand in vedere tensiunile din regiune, un razboi extins in Orientul Mijlociu ramane o posibilitate reala.

Astfel, retorica israeliana poate fi interpretata in doua moduri: ca o incercare de a descuraja o greva interna si ca o campanie impotriva Iranului si a aliatilor sai, pentru a pregati opinia publica din tara si din strainatate pentru eventuale ostilitati.

Potrivit unor evaluari anonime, oportunitatea de a lovi instalatiile nucleare iraniene in acest an va exista doar in urmatoarele saptamani, inaintea venirii iernii. Acest argument nu este chiar real, deoarece in urma ultimelor rapoarte, Iranul are nevoie de mai multi ani pentru a produce o bomba atomica.

In decurs de o saptamana, Israelul a efectuat o simulare a unui atac aerian la distante lungi, dupa ce au testat rachetele intercontinentale Jericho 3 si un exercitiu bazat pe un scenariu al unui atac chimic.

"Netanyahu incearca sa convinga cabinetul pentru a sprijini un atac asupra Iranului" a fost titlul unui articol din 2 noiembrie, publicat in ziarul Haaretz. "SUA se teme de un atac unilateral al Israelului asupra Iranului" scria un alt cotidian israelian, Yedioth Ahronoth, acum cateva zile.

Chiar si ziarul britanic The Guardian a scris ca Marea Britanie "intensifica" pregatirile pentru a ajuta Statele Unite, intr-o "actiune militara potentiala impotriva Iranului".

In cazul in care Rusia si China ar putea fi convinse ca guvernul israelian este grav amenintat, acestea ar putea lua masuri aspre impotriva Iranului.

Raportul IAEA urmeaza sa fie anuntat saptamana viitoare si se zvoneste ca programul nuclear iranian va fi supus unor critici severe. S-ar putea ca acesta sa serveasca drept baza a unor viitoare sanctiuni impotriva Iranului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fotografia răvășitoare a unei femei palestiniene ce ține în brațe trupul fără viață al nepoatei sale a câștigat trofeul la concursul World Press Photo
Fotografia răvășitoare a unei femei palestiniene ce ține în brațe trupul fără viață al nepoatei sale a câștigat trofeul la concursul World Press Photo
Fotografia emoţionantă a unei femei palestiniene îndoliate, care o ţine în braţe pe nepoţica ei, ucisă în timpul unui bombardament israelian în Fâşia Gaza, a câştigat joi principalul...
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
#razboi orientul mijlociu, #tensiuni Israel Iran, #Iran bomba nucleara , #Iran