Marile puteri mondiale, ingrijorate de inarmarea nucleara a Iranului

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 22:46
2350 citiri
Marile puteri mondiale, ingrijorate de inarmarea nucleara a Iranului
Foto: newkhabrein.com

Marile puteri mondiale s-au intalnit, vineri, la Viena, pentru a discuta problema inarmarii nucleare a Iranului si pentru a cauta solutii de a stopa demersurile Teheranului, suspectat ca vrea sa construiasca o arma nucleara.

Intalnirea vine in urma raportului Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), conform caruia oamenii de stiinta din Iran construiesc in secret o arma nucleara, si s-a desfasurat pe durata a doua zile, la sediul AIEA de la Viena, transmite New York Times.

Raportul agentiei internationale a intensificat discutiile unei posibile interventii militare a Israelului impotriva facilitatilor nucleare ale Iranului, miscare ce ar putea avea un "impact serios" asupra Orientului Mijlociu si asupra fortelor americane din regiune, chiar fara sa intrerupa programul nuclear al Iranului.

Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, se va intalni, vineri, cu omologul sau israelian, Ehud Barak, pentru a discuta despre potentialele "consecinte nedorite" pe care le-ar putea avea o interventie militara. Potrivit lui Panetta, un eventual atac ar tine pe loc programul nuclear iranian cel mult doi ani.

"Trebuie sa va spun ca aceasta interventie ar avea si consecinte economice, care ar putea afecta nu doar economia SUA, ci si economia mondiala. De aceea, trebuie sa luam in considerare toate aceste lucruri", a declarat Panetta.

Totodata, seful AIEA, Yukiya Amano, a declarat ca vrea sa trimita o misiune de inalt nivel in Iran, pentru a investiga programul nuclear al acestei tari. In acelasi timp, AIEA incearca sa evite ca Rusia si China sa arate in vreun fel sprijin pentru Iran, cele doua tari avand de mai multe ori alte pareri fata de Occident in aceasta problema.

Marile puteri mondiale, pareri impartite

Raportul a impartit puterile mondiale, care cauta sa rezolve disputa asupra programului nuclear al Iranului, si a provocat o replica taioasa a Teheranului. Liderii iranieni sunt preocupati ca acest raport ar putea adanci izolarea tarii, sustinand in continuare ca programul sau nuclear urmareste producerea de energie pentru populatie, si nu arme.

In urma raportului emis saptamana trecuta, tari precum Franta, Germania si Marea Britanie s-au aratat dispuse sa se alature Statelor Unite ale Americii in cautarea de noi metode de a determina Iranul sa renunte la inarmarea nucleara. In schimb, Rusia si China au fost mai rezervate. Intalnirea de la Viena a cautat sa uneasca intentiile tuturor marilor puteri mondiale.

Discutiile pe marginea acestui subiect s-au intensificat in ultimele saptamani, din cauza amenintarilor Israelului, care a anuntat ca urmareste o actiune militara in zona. Yukiya Amano, presedintele AIEA, a spus ca principala responsabilitate a agentiei este aceea de a preveni producerea de arme nucleare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#marile puteri mondiale Iran, #puteri mondiale inarmare nucleara Iran, #puteri mondiale ingrijorare Iran , #Iran