NATO monitorizeaza atent situatia din Orientul Mijlociu

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 16:32
4328 citiri
NATO monitorizeaza atent situatia din Orientul Mijlociu
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) monitorizeaza indeaproape situatia din regiunea Orientului Mijlociu dupa ce influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis intr-un raid american in Irak, unde alianta desfasoara o misiune de instruire, informeaza dpa si AFP.

"NATO monitorizeaza situatia din regiune indeaproape. Ramanem in contact apropiat si regulat cu autoritatile americane", a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Dylan White.

"La cererea guvernului irakian, misiunea NATO in aceasta tara este menita sa intareasca fortele irakiene si sa previna revenirea gruparii Stat Islamic. Securitatea personalului nostru din Irak este prioritara. Vom continua sa luam toate precautiile necesare", a adaugat el.

In timpul summitului NATO din 2018, liderii tarilor din alianta transatlantica si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu "activitatile destabilizatorii ale Iranului in regiunea extinsa a Orientului Mijlociu, inclusiv cu privire la sustinerea acordata de Iran diversilor actori armati nestatali".

Ministrii apararii din tarile NATO au discutat de asemenea aceasta problema in luna iunie.

Influentul general Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene, si un alt marcant lider pro-iranian din Irak au fost ucisi intr-un raid american la Bagdad, ordonat de presedintele Donald Trump, la trei zile dupa un atac impotriva ambasadei SUA.

In urma uciderii lui Soleimani, influentul lider siit Moqtada Sadr a dat ordin combatantilor sai sa "tina aproape", reactivand astfel o militie oficial destructurata in urma cu aproape un deceniu si care a semanat teroare in randurile soldatilor americani in Irak.

Ambasada americana la Bagdad, atacata marti de manifestanti pro-Iran, le-a cerut cetatenilor sai "sa paraseasca imediat" Irakul, la cateva ore dupa asasinarea lui Soleimani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#NATO monitorizare situatie Orient Mijlociu , #Iran