Noi ambitii nucleare din partea Iranului

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 14:07
1944 citiri
Noi ambitii nucleare din partea Iranului
Foto: Russia Today

Iranul si-a dezvaluit intentia de de a produce mai multa energie electrica prin alte 16 noi centrale nucleare, in urmatorii 15 ani. SUA se opun acestor masuri, aratand ca iranienii incalca grav reglementarile in domeniu.

Regimul de la Teheran a facut un anunt conform caruia ar fi descoperit noi depozite de uraniu pe teritoriul tarii. Aceste depozite le vor permite sa creasca si cantitatea de energie electrica produsa prin construirea unor noi centrale nucleare, scrie Russia Today. Expertii din cadrul Organizatiei pentru Energie Atomica a Iranului au ales 16 locatii care sunt ferite de atacuri aeriene si sunt rezistente la cutremure.

Aceste locatii au fost alese de specialistii iranieni si pentru alte calitati care le recomanda. In prezent, aceasta tara are doar o centrala nucleara care produce energie electrica. Ea se afla in orasul de coasta Bushehr. De asemenea, una dintre noile centrale va fi construita langa aceasta, au anuntat specialistii iranieni.

Opozitia SUA fata de noile masuri

Noile depozite de uraniu au fost descoperite in zone de coasta sudice. Acestea vor creste depozitele de uraniu ale tarii de trei ori, potrivit estimarilor. In prezent, Iranul detine 4.400 de tone de uraniu. Nu exista inca o confirmare din partea unor alte organizatii internationale care sa arate ca noile depozite chiar exista.

Pana acum se credea ca Iranul este aproape de terminarea rezervelor de uraniu de care dispune. Recent, organismul international in domeniul reglementarii energiei atomice a dat un raport conform caruia Iranul instaleaza noi centrifuge avansate tehnologic in apropiere de un oras central al tarii, Natanz. Acolo exista principala centrala in care este imbogatit uraniul pe teritoriul tarii.

SUA si-a exprimat deja opozitia fata de aceasta masura, considerand instalarea centrifugelor drept o noua incalcare a regulilor impuse de ONU. Negociatorul principal al Iranului, Saaed Jlaili, considera insa ca tara sa are dreptul de a face acest lucru si spune ca Iranul nu vrea sa fie tratata altfel decat alte state ale lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iran centrala nucleara energie, #depozite uraniu Iran , #Iran
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Bla! Bla! Bla! Bla!