Ofensiva de imagine a Iranului - Conferinta internationala la Bucuresti

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 11:31
1934 citiri
Ofensiva de imagine a Iranului - Conferinta internationala la Bucuresti

Ambasada Iranului la Bucuresti, in colaborare cu Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) organizeaza, miercuri si joi, o conferinta internationala cu scopul de a dezbate politica Uniunii Europene pentru Orientul Mijlociu si pentru a discuta pozitia Iranului in aceasta chestiune.

Conferinta Internationala "UE si Orientul Mijlociu - Conferinta Internationala", organizata la Bucuresti, vine in contextul unei deschideri a Iranului catre lume, dupa investirea noului presedinte, Hassan Rouhani.

La Conferinta participa atat diplomati si cercetatori cat si politicieni si afaceristi. Printre participanti se afla si fostul premier roman, Adrian Nastase, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, dar si consilierul MAE iranian, Seyed Kazem Sajjadpour, si Javad Amin-Mansour, director pentru negocierile comerciale si energie din MAE iranian.

In deschiderea conferintei, presedintele grupului parlamentar de prietenie romano-iranian, Sorin Rosca Stanescu, a apreciat ca pozitiva lansarea Iranului ca partener de discutii pe plan international si a apreciat evolutiile recente pozitive ale Iranului.

Stanescu a mai aratat ca Romania este "interesata in normalizarea relatiilor" cu Iranul, "un partener important al Romaniei, cu potential economic si uman".

Seyed Kazem Sajjadpour a identificat trei scopuri ale conferintei de la Bucuresti, incepand cu "mai buna intelegere a orientarii politice" a Iranului, continuand cu "strangerea relatiilor umane" si, in fine, incheind cu "extinderea spatiului, cu scopul de a imbunatati relatiile umane".

La randul sau, Adrian Cioroianu s-a referit, din perspectiva istoricului, la pozitia Iranului in lumea de azi si la perspectivele pentru Palestina. "Aceasta ofensiva de imagine a Iranului este unul din cele mai bune lucruri pe care le putea face" tara, a apreciat Cioroianu, aratand insa ca acesteia "nu-i trebuie doar o schimbare de imagine ci o schimbare a relatiei cu lumea".

In opinia sa, cea mai mare problema cu care se confrunta aceasta relatie cu lumea este "programul nuclear, asta e problema care persista". Desi nu crede ca va exista vreun oficial care sa recunoasca nivelul care este imbogatit uraniul in Iran, Cioroianu a apreciat ca iranienii trebuie sa faca pasi catre rezolvarea acestei chestiuni, cu toate ca, intr-o anumita masura, avand in considerare perceptia Iranului in lume, acestia s-ar putea simti indreptatiti sa continue acest program.

Cioroianu a mai subliniat necesitatea privirii problemei Palestinei in context regional si s-a intrebat, retoric, daca mai este valabila solutia celor doua state pentru doua popoare. "Palestina nu poate fi privita in afara zonei din care face parte. Implicarea Iranului si UE se poate face doar vorbind depsre Palestina in context". Trebuie sa ne intrebam "in ce masura solutia celor doua state mai e valabila", a spus Cioroianu.

Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul dorește reluarea negocierilor în domeniul nuclear și este în contact cu Statele Unite, afirmă presa iraniană preluată duminică, 21 aprilie, de dpa. Sub titlul "Salvarea acordului...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#relatie Iran Romania, #Iran program nuclear, #conferinta internationala Iran Bucuresti , #Iran
Comentarii