Orientul Mijlociu se incinge: Americanii trimit armament greu, iar Iranul refuza dialogul si lanseaza noi amenintari

Sambata, 11 Mai 2019, ora 10:33
9766 citiri
Orientul Mijlociu se incinge: Americanii trimit armament greu, iar Iranul refuza dialogul si lanseaza noi amenintari
Foto: Arhiva Pixabay

Statele Unite mobilizeaza forte armate considerabile in Orientul Mijlociu, pe fondul relatiilor tot mai tensionate cu Iranul.

Oficiali americani citati de BBC au transmis ca nava USS Arlington - care transporta vehicule militare de tip amfibie si avioane de lupta - navigheaza spre Orientul Mijlociu, unde este deja detasata si nava USS Abraham Lincoln.

Potrivit surselor jurnalistilor britanici, USS Arlington era oricum programata pentru o deplasare in zona Golfului, dar aceasta a fost devansata, in conditiile escaladarii tensiunilor dintre SUA si Iran.

Totodata, Pentagonul a confirmat ca in Orientul Mijlociu au fost trimise si mai multe avioane de lupta de tip B-52. De asemenea, un sistem de rachete Patriot este transportat in regiune.

Faptul ca SUA se asteapta la tensiuni in zona este evident, de vreme ce Administratia Maritima americana a anuntat inca de vineri ca navele americane si cele ale statelor partenere ar putea fi atacate in apele la care iranienii au acces, inclusiv in Marea Rosie, in zona stramtorii Bab-el-Mandeb si in Golful Persic.

Putin impresionata de toate aceasta mobilizare de forte a americanilor, Garda Revolutionara din Iran a anuntat ca nu se teme. Mai mult chiar, ayatolahul Yousef Tabatabai-Nejad a transmis ca intreaga flota a Washingtonului poate fi distrusa "cu o singura racheta".

De ce se pregatesc SUA si Iran de conflict

Anul trecut, administratia Trump a decis ca SUA trebuie sa se denunte un tratat de neproliferare nucleara incheiat cu mai multe state, printre care si Iranul. Acel tratat din 2015 prevedea ca Iranului nu i se vor aplica sanctiuni economice daca isi limiteaza activitatea nucleara si le permite inspectorilor internatinali sa intre pe teritoriul sau si sa faca verificari.

De ce au renuntat SUA la acord? Din cauza ca Trump vrea sa impuna Iranului un alt tratat, prin intermediul caruia sa determine Teheranul sa isi limiteze si activitatea militara conventionala. Mai exact, americanii vor ca Iranul sa isi limiteze dezvoltarea programului de rachete balistice care "ar avea un efect malign in Orientul Mijlociu", au apreciat oficiali de la Washington.

Or, Iranul nu vrea nici sa suporte din nou sanctiunile economice - care au creat probleme serioase in tara - dar nici sa accepte conditiile impuse de SUA in privinta inarmarii.

Vineri, oficialii Garzii Revolutionare din Iran au refuzat orice dialog cu SUA.

"Nu vor avea loc discutii cu americanii, iar acestia nu vor indrazni vreodata sa lanseze o actiune militara impotriva noastra", a declarat generalul Yadollah Javani, comandantul Biroului Politic al Gardienilor Revolutiei.

Nici SUA nu par sa dea inapoi. Pe langa mobilizarea militara din Orientul Mijlociu, Washingtonul a anuntat ca nu va mai inchide ochii si ca va aplica sanctiuni economice si statelor care inca mai cumpara petrol din Iran: India, China, Japonia, Coreea de Sud si Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SUA Iran conflict Orientul Mijlociu, #tensiuni SUA Iran Trump, #Patriot Orientul Mijlociu SUA Iran , #Iran
Comentarii
Poza japonesula
japonesula
rank 1
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5