Poet spanzurat pentru "razboi impotriva Domnului"

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 16:20
2811 citiri
Poet spanzurat pentru "razboi impotriva Domnului"
Foto: The Guardian

Executarea unui poet iranian a starnit protestele organizatiilor care militeaza pentru drepturile omului din intreaga lume.

Hashem Shaabani, un tanar poet in varsta de 32 de ani care apartinea minoritatii arabe Ahwazi din Iran, a fost spanzurat luna trecuta dupa ce a aparut la televiziunea de stat si s-a autodenuntat, o confesiune despre care activistii pentru drepturile omului spun ca a fost smulsa sub presiune, scrie The Guardian.

Shaabani, care era din Ramshir, un oras din provincia Khuzestan, a fost spanzurat dupa ce a fost gasit vinovat de "Moharabeh", un termen care inseamna "razboi impotriva Domnului", si pentru presupuse legaturi cu o organizatie terorista. El a fost executat impreuna cu un alt coleg activist, Hadi Rashedi.

Activistii spun despre cei doi ca erau pur si simplu membri ai unui institut cultural numit Dialog, fondat in mandatul fostului presedinte reformist Mohammad Khatami. Institutul a fost inchis in 2005, in timpul unor proteste ale populatiei arabe din provincie.

Shaabani a fost arestat in februarie 2011, impreuna cu alti patru colegi arabi. Cei cinci au fost condamnati la moarte dupa un proces descris ca extrem de nedrept. Toti au fost gasiti vinovati de afiliatie la o organizatie terorista si implicare in incidente armate. Soarta celorlalti trei barbati nu este cunoscuta.

Justice for Iran, o organizatie care promoveaza drepturile omului, a dezvaluit ca Shaabani era casatorit, avea o fetita de trei ani si isi dadea masterul in stiinte politice la Universitatea din Ahvaz. In universitate scosese o revista literara in care publica poezii in limba araba.

Drewery Dyke, expert al Amnesty International pe problematica iraniana, a declarat ca "executarea lui Hashem Shaabani nu poate fi separata de rolul sau ca profesor si poet de limba araba, un om care a incercat sa dezvolte cultura unei minoritati intr-un context dificil". Autoritatile au refuzat sa predea familiilor corpurile celor executati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iran poet executat poezii araba, #Iran poet executat razboi Dunmezeu, #Iran poet razboi impotriva Domnului , #Iran