Presedintele Iranului, despre crimele Arabiei Saudite

Autor: Ana Ilie
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 16:35
2665 citiri
Presedintele Iranului, despre crimele Arabiei Saudite
Foto: Twitter/Hassan Rouhani

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat, marti, ca Arabia Saudita nu isi poate acoperi crima comisa atunci cand a executat un important cleric siit, prin ruperea relatiilor cu republica islamica.

Rouhani a facut aceste declaratii dupa ce Kuweitul a anuntat ca si-a rechemat ambasadorul de la Teheran, dupa ce ambasada saudita din Iran a fost atacata de protestatari, ca urmare a executiei clericului siit Nimr al-Nimr, scrie AP.

Cleric siit executat in Arabia Saudita: Iranul fierbe si cere razbunare (Foto)

Pe pagina oficiala de Internet a lui Rouhani a fost postat un comunicat in care se arata ca liderul de la Teheran a discutat criza diplomatica cu ministrul danez de Externe, Kristian Jensen, aflat in vizita.

"Guvernul saudit a actionat ciudat si a taiat relatiile diplomatice cu republica islamica Iran pentru a-si acoperi crima de decapitare a unui lider religios in propria sa tara", a afirmat Rouhani. "Fara indoiala, asemenea actiuni nu pot acoperi aceasta crima mare", a mai aratat acesta.

Criza a inceput dupa ce Arabia Saudita a executat 47 de persoane suspecte de terorism, printre care si clericul saudit siit Nimr al-Nimr, importanta personalitate din opozitie. Decapitarea acestuia a infuriat Iranul. Protestatarii au dat foc ambasadei saudite la Teheran, ceea ce a facut Arabia Saudita sa expulzeze diplomatii iranieni si sa puna capat relatiilor diplomatice cu Iranul.

Mai mult, autoritatile saudite au decis sa rupa relatiile comerciale si au anulat toate zborurile spre si dinspre Iran. Cetatenilor sauditi le e interzis sa calatoreasca in Iran insa pelerinii iranieni vor fi in continuare bineveniti la Mecca si Medina, a anuntat ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir.

Exemplul Arabiei Saudite a fost urmat de mai multe state aliate din regiune, care au sistat sau redus relatiile diplomatice cu Iranul. Occidentul si ONU au condamnat executiile si au facut apel la calm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iran conflict Arabia Saudita, #Iran crime Arabia Saudita , #Iran