Putin, Merkel si Erdogan au cazut de acord si sustin acordul cu Iranul

Vineri, 11 Mai 2018, ora 15:40
4740 citiri
Putin, Merkel si Erdogan au cazut de acord si sustin acordul cu Iranul
Foto: Arhiva (Kremlin)

Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel s-au declarat vineri, intr-o convorbire la telefon, in favoarea mentinerii acordului in dosarul nuclear iranian, dupa retragerea Statelor Unite.

Cei doi lideri "au subliniat importanta esentiala a mentinerii planului comun de actiune (JCPOA, numele oficial al acordului) pentru securitatea internationala si regionala", a anuntat Kremlinul intr-un comunicat citat de AFP.

Merkel urmeaza sa efectueze, saptamana viitoare, o vizita in Rusia.

Putin a vorbit si cu Erdogan

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si omologul sau rus, Vladimir Putin, au catalogat drept "eronata" retragerea americana din acordul in dosarul nuclear iranian si au subliniat necesitatea mentinerii lui, au declarat vineri surse prezidentiale turce.

Intr-o convorbire la telefon, joi seara, Erdogan si Putin "au convenit ca decizia americana pe tema acordului nuclear este eonata si au subliniat ca acest acord constituie un succes diplomatic care trebuie sa fie pastrat".

La Moscova, Kremlinul a anuntat intr-un comunicat ca cei doi au "subliniat ca salvarea JCPOA este foarte importanta pentru securitatea internationala si regionala, dar si pentru regimul neproliferarii".

Putin si Erdogan "si-au confirmat hotararea" de a continua sa coopereze in acest scop cu celelalte tari semnatare ale acordului incheiat in 2015 la Viena.

Un actor-cheie in Orientul Mijlociu, Turcia, intretine relatii pragmatice cu Iranul, in pofida rivalitatii lor.

Cele doua tari si-au multiplicat eforturile in vederea dezvoltarii schimburilor lor comerciale si turistice si coopereaza in dosarul sirian, in care sustin insa tabere opuse.

Impreuna cu Rusia, ele patroneaza "procesul de la Astana", care a permis sa se implementeze patru zone de "dezescaladare" vizand o reducere a confruntarilor militare in Siria.

Concomitent, Turcia, o tara membra NATO, intretine relatii complicate cu Statele Unite, din cauza unor diferende in Siria.

Pozitia americanilor

Casa Alba vrea ca inspectiile instalatiilor nucleare iraniene sa continue, in pofida retragerii anuntate de catre presedintele Donald Trump a Statelor Unite din acordul in dosarul nuclear iranian, au declarat joi oficiali americani pentru AFP.

"Noi ne asteptam ca Iranul sa continue sa aplice protocolul aditional si sa coopereze cu AIEA, indiferent daca acordul ramane in vigoare sau nu", a declarat un oficial guvernamental de rang inalt.

El se referea la Protocolul aditional al Tratatului Neproliferarii Armelor Nucleare (TNP) si la Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA).

Citeste mai multe despre acest subiect:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Merkel Putin acord Iran , #Iran