Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Putin si Macron isi unesc fortele ca sa salveze acordul nuclear iranian. Presedintele francez va merge la Moscova

Joi, 18 Iulie 2019, ora 22:59
2800 citiri
Putin si Macron isi unesc fortele ca sa salveze acordul nuclear iranian. Presedintele francez va merge la Moscova
Foto: captura video

Presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau rus Vladimir Putin au convenit joi, intr-o convorbire la telefon, sa "consolideze eforturile" in vederea salvarii Acordului de la Viena din 2015 in dosarul nuclear iranian, a anuntat Kremlinul, relateaza AFP.

Cei doi presedinti au "subliniat faptul ca acordul este un factor important in vederea asigurarii securitatii in Orientul Mijlociu si regimului neproliferarii nucleare", intr-o convorbire telefonica, la initiativa Frantei, potrivit Moscovei.

Ei au "notat importanta consolidarii eforturilor tuturor statelor interesate in pastrarea in totalitate a acordului" incheiat la 14 iulie 2015.

Cei doi sefi de stat au abordat, de asemena, Razboiul din Siria, iar Emmanuel Macron a acceptat invitatia lui Vladimir Putin la marcarea a 75 de ani de la infrangerea Germaniei naziste in al Doilea Razboi Mondial, la 9 mai 2020, la Moscova, a precizat Kremlinul.

Tensiunile continua sa creasca in regiunea Golfului Persic dupa retragerea unilaterala a Statelor Unite, in mai 2018, din acordul nuclear international.

Teheranul s-a angajat prin acest text sa nu caute sa se doteze cu arma atomica si a acceptat sa-si limiteze programul nuclear in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale care-i asfixiau economia.

Insa reimpunerea sanctiunilor americane a avut ca efect izolarea aproape totala a Iranului de sistemul financiar international si pierderea aproape tuturor cumparatorilor petrolului iranian.

In replica la retregarea americana, Teheranul a inceput din iulie sa se retraga din anumite obligatii prevazute de acord, la care Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania sunt in continuare parte.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a reiterat joi ca "nu intelege" iesirea americana din acord si a indemnat din nou Iranul sa-si "respecte angajamentele".

Discutiile au avut loc dupa ce presedintele iranian Hassan Rohani a indemnat joi Europa sa-si "intensifice eforturile" in vederea salvarii Acordului de la Viena din 2015 in dosarul nuclear iranian, intr-o convorbire la telefon cu omologul sau francez Emmanuel Macron.

"Republica islamica Iran este hotarata sa pastreze deschise toate canalele care permit salvarea acestu acord. Europa trebuie sa-si intensifice eforturile in vederea realizarii asteptarilor legitime ale Iranului. Partea europeana si partea iraniana (ale acordului) trebuie sa incerce sa ia masuri echilibrate in vederea salvarii acestui pact", a subliniat Rohani.

"Exista oameni in Statele Unite care nu vor ca incercarile de a-l salva sa reuseasca", a apreciat Rohani, avertizand ca "timpul care trece si ocaziile pierdute (vor ajunge sa oblige) Iranul sa implementeze a treia etapa" a planului sau in vederea reducerii angajamentelor pe care si le-a asumat la Viena.

Consilierul diplomatic al lui Emmanuel Macron, Emmanuel Bonne, s-a intalnit, la 11 iulie, cu Hassan Rohani, la Teheran, si cu mai multi oficiali iranieni.

Palatul Elysee anunta atunci ca actioneaza in vederea unei "pauze" in escaladarea intre Teheran si Washington.

Cum a aruncat Trump in aer acordul

Acordul incheiat intre Iran, o tara petroliera, si Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) este fragilizat de retragerea in mai 2018 a Statelor Unite, care au reimpus ulterior sanctiuni economice. Acestea priveaza Republica islamica de beneficii la care aceasta se astepta prin acest acord.

Dupa ce a cerut, in zadar, altor parti la acord sa-i garanteze interesele impotriva sanctiunilor americane, Teheranul a inceput sa se retraga, in mai, in mod progresiv, din anumite dintre angajamentele sale, anuntand ca vrea ca, astfel, sa-si oblige partenerii sa isi asume responsabilitatea in salvarea acestui pact.

O consecinta a acestei decizii este faptul ca rezervele iraniene de uraniu imbogatit au depasit, la inceputul lui iulie, limita impusa de acord (300 de kilograme), iar Iranul imbogateste de-acum uraniu la un nivel de peste 4,5%, interzis de nivelul maxim la care s-a angajat in 2015 (3,6%).

Iranul a amenintat de asemena sa se retraga si din alte angajamente, la inceputul lui septembrie - "a treia etapa" evocata de Rohani -, daca europenii nu gasesc un mijloc de ocolire a sanctiunilor americane, pentru a-si putea vinde petrolul.

Teheranul a acceptat prin Acordul de la Viena sa-si limiteze programul nuclear, in schimbul unei ridicari a sanctiunilor internationale care-o asfixiaza economia.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Putin Macron acord nuclear Iran , #Iran