Raportul AIEA: Suficiente dovezi pentru a pedepsi Iranul?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 15:49
1387 citiri
Raportul AIEA: Suficiente dovezi pentru a pedepsi Iranul?

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a afirmat, pentru prima data, marti, ca Iranul este suspectat ca a efectuat experimente secrete cu unicul scop de a dezvolta arme nucleare. Pentru raportul mult-asteptat, dat publicitatii marti, s-au consultat aproape 1.000 de pagini de informatii si s-a efectuat un studiu de aproape un deceniu.

Raportul AIEA este fara echivoc in ceea ce priveste faptul ca suspecteaza Iranul ca foloseste scuza ca are un program nuclear civil pentru a produce armanent atomic, apreciaza AP.

In cele 13 pagini anexate raportului propriu-zis, AIEA a inclus dovezi ca republica islamica lucreaza la procurarea ilegala de echipament si planuri de constructie a armelor nucleare. "Desi unele din activitatile identificate in anexa au utilizare atat civila cat si militara, unele sunt specifice armelor nucleare", se arata in raport.

In raportul AIEA exista indicii ca Iranul a continuat sa testeze explozibili si detonatori pentru declansarea incarcaturilor nucleare, si a facut planuri pe calculator pentru miezul unui focos nuclear. Se pregateste testarea unei arme nucleare si se dezvolta o incarcatura nucleara pe gama de rachete iraniene Shahab 3, care pot atinge Israelul.

AIEA a mai precizat ca Iranul a continuat lucrul la dezvoltarea unui focos nuclear si dupa 2003, anul cand, sustineau pana acum SUA, se credea ca s-a inectat aceasta activitate.

Una dintre cele mai mari ingrijorari pentru AIEA este dovada ca oamenii de stiinta iranieni au efectuat cercetari pe marginea tipurilor de explozibili utilizati in constructia de arme nucleare.

Dovada principala a raportului este un document de cinci pagini care subliniaza experimentele cu dispozitivul utilizat in aceste cercetari, cu nume de cod R265.

David Albright, fost inspector AIEA care conduce in prezent un grup de analiza independent Institute for Science and International Security (Isis), a explicat ca acest dispozitiv se bazeaza pe un sistem complex care asigura explozia simultana a mai multor incarcaturi.

In raport mai exista si detalii despre incaperea de otel, de marimea unui autobuz, detectata de sateliti intr-un complex militar din Parchin, in apropiere de Teheran, care a fost utilizata pentru testarea componentelor explozive ale unei arme atomice. Iranienii au contracarat aceasta acuzatie spunand ca este vorba despre "toalete de metal".

Anterior, AIEA raportase ca Iranul pare a fi primit asistenta externa pentru experimentele sale cu dispozitive explozive avansate, fiind numit, in acest sens, Viaceslav Danilenko, fost om de stiinta rus, care ar fi tinut conferinte si ar fi scris lucrari pe tema explozibililor. Danilenko le-a spus inspectorilor AIEA ca lucrarile sale au fost utilizate in scopuri civile.

Observatorii au avertizat ca raportul va exacerba tensiunile din regiunea deja aflata in pragul conflictului, daca e sa ne luam dupa declaratiile belicoase din ultima perioada, venind atat din partea Israelului, cat si a Iranului. Mai mult, Marea Britanie si SUA cantaresc optiunile militare disponibile pentru a stopa demersurile nucleare ale Teheranului.

Oficialii israelieni sunt in plina ofensiva diplomatica, anuntand pe toate canalele, in Occident, ca raportul este "ultima sansa" pentru o rezolvare pasnica a crizei nucleare iraniene.

La randul lor, iranienii au denuntat deja raportul ca fiind "contrafacut" si exista inca dubii ca dovezile aduse de AIEA vor fi suficiente pentrua convinge Rusia si China sa renunte la opozitia fata de impunerea de sanctiuni militare, ca sa nu mai vorbim despre opozitia fata de eventualitatea lansarii unor atacuri militare.

Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a replicat, imediat dupa publicarea raportului, ca Iranul nu va da inapoi "nicio iota" in ceea ce priveste programul sau nuclear.

La Washington, concluziile raportului nu sunt surpinzatoare - majoritatea informatiilor provin de la americani - si se crede ca acestea nu vor schimba abordarea Chinei si Rusiei fata de o noua runda de sanctiuni, pe care americanii au inceput deja sa le puna pe hartie.

Rusii si israelienii au comentat doar ca trebuie sa studieze mai indeaproape concluziile raportului.

Urmatorul pas la dispozitia AIEA este ca, daca asa decide consiliul sau, sa trimita chestiunea iraniana in fata Consiliului de Securitate ONU, ceea ce ar da forta sanselor ca ONU sa impuna o noua runda de sanctiuni.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#Iran, #nuclear Iran, #raport AIEA Iran, #conflict Iran, #razboi Iran , #Iran