Razboi SUA-Iran? Pentagonul trece la amenintari

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 23:32
5678 citiri
Razboi SUA-Iran? Pentagonul trece la amenintari

Statele Unite nu au ramas fara replica dupa ce iranienii au anuntat ar putea bloca trecerea vaselor cu petrol prin Golful Persic. Pentagonul ameninta acum ca va lua masuri, spunand ca o astfel de atitudine nu poate fi tolerata.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, a afirmat ca stramtoarea Ormuz, pe care Iranul ameninta sa o blocheze, este un punct vital pentru stabilitatea regiunii, transmite Fox News. El a mai adaugat ca orice incercare de a o bloca ar fi una "problematica".

SUA mentin numeroase nave in regiune, americanii fiind constienti de miza economica a amenintarilor iraniene. Ei sunt hotarati, potrivit declaratiilor oficialilor, sa actioneze pe masura la actiunile acestei tari, actiuni care ar bloca navigarea libera in zona.

Iranul face deja exercitii militare in zona

Vicepresedintele iranian, Mohamed Reza Rahimi, a spus recent ca tara sa va bloca stramtoarea, in cazul in care Occidentul va impune sanctiuni privind exportul de petrol iranian.

Iranienii fac acum exercitii militare care vor dura zece zile, intre acestea fiind incluse si manevre de blocare a zonei cu nave de razboi si monitorizarea cu ajutorul unor drone.

Aceste exercitii militare pot pune navele iraniene pe un curs de impact cu cele americane. Daca zona va fi blocata, barilul de petrol ar putea sari din nou de pragul psihologic de 100 de dolari.

Razboiul ar avea efecte economice majore

Rutele prin care petrolul va fi livrat vor fi mai lungi si mai costisitoare. In cazul unui razboi, lumea intreaga se va confrunta cu o majorare a pretului petrolului, pietele internationale urmand a fi afectate in sens negativ.

Americanii si aliatii lor sunt hotarati sa ia masuri economice impotriva Iranului, ca urmare a refuzului tarii de a renunta la programul nuclear. Printre acestea se numara si pedepsele care vor fi aplicate celor care fac afaceri cu acest stat. Numeroase tari din Europa si Asia importa in prezent petrol din Iran si folosesc banca centrala a acestei tari pentru realizarea tranzactiilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#petrol baril SUA Iran, #stramtoarea ormuz program nuclear, #sanctiuni economice Iran, #razboi SUA Iran , #Iran