Scandal in stramtoarea Ormuz: Obama semneaza sanctiunile impotriva Iranului

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 15:52
5022 citiri
Scandal in stramtoarea Ormuz: Obama semneaza sanctiunile impotriva Iranului

Presedintele american, Barack Obama, a semnat, sambata, legea care impune sanctiuni institutiilor financiare care au schimburi cu banca centrala iraniana, permitand totusi cateva exceptii, pentru a proteja pietele de energie.

Sanctiunile vizeaza atat bancile private, cat si cele controlate de guvern si vor intra in vigoare dupa doua-sase luni cat dureaza avertismentul, in functie de tranzactiile efectuate in aceasta perioada, scrie Reuters.

Un reprezentant al administratiei Obama a explicat ca intentia guvernului american este de a "implementa aceasta lege intr-o maniera etapizata, pentru a evita repercursiunile pe piata petrolului si pentru a ne asigura ca doar Iranul are de suferit, nu si restul lumii.

Banca centrala a Iranului este principalul organism care gestioneaza veniturile din petrol ale regimului de la Teheran, asa ca sanctiunile americane ar putea lovi sursa de bani a conducerii iraniene. De altfel, sanctiunile, atat americane cat si europene, stau la sursa celui mai recent scandal americano-iranian.

Stramtoarea Ormuz, locul prin care trece aproape jumatate din titeiul lumii, a devenit cel mai recent front de lupta verbala, deocamdata, intre Iran si SUA.

Iranul a anuntat, vineri, ca va testa o racheta cu raza lunga de actiune in golful Persic. Testarea rachetelor face parte din exercitiile militare intreprinse de Iran in golful Persic si, potrivit unui comandant iranian, faza principala este pregatirea marinei pentru confruntarea cu dusmanul, intr-o situatie similara razboiului.

Anterior, iranienii amenintasera ce vor bloca stramtoarea Ormuz, daca tarile occidentale ii afecteaza comertul cu petrol.

Scanteia care a declansat scandalul a fost remarca vicepresedintelui iranian, Mohammd-Reza Rahimi, potrivit caruia "daca tarile occidentale impun sanctiuni petrolului iranian, atunci Iranul nu va pemite niciunei picaturi de petrol sa treaca prin stramtoarea Ormuz". Comandantul marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayari, a explicat ca Iranului i-ar fi atat de usor sa inchida stramtoarea "ca si cand ar bea un pahar cu apa".

La randul sau, marina americana a spus ca nu va accepta nicio intrerupere din partea iranienilor a traficului de titei prin Ormuz, ba chiar a si trimis, sfidator, cateva nave militare prin stramtoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SUA sanctiuni Iran, #stramtoarea Ormuz, #scandal stramtoarea Ormuz , #Iran