Schimb de detinuti intre SUA si Iran: Trei dintre americani au ajuns in Germania

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 07:02
1639 citiri
Schimb de detinuti intre SUA si Iran: Trei dintre americani au ajuns in Germania
Foto: Captura Youtube/PressTV News Videos

Cei trei americani de origine iraniana care au parasit duminica Teheranul in cadrul unui schimb de detinuti intre Iran si Statele Unite au sosit in Germania, a declarat sub protectia anonimatului un oficial de la Departamentul de Stat american.

"Putem confirma ca cetatenii americani care au plecat din Iran in aceasta (duminica) dimineata, dupa ce au fost eliberati din detentie, au sosit in Germania", a declarat acest oficial, relateaza Reuters.

Ei au sosit pe aeroportul din Geneva, in Elvetia, duminica seara, catre ora 17:00 GMT (19:00, ora Romaniei), a declarat un purtator de cuvant al Ministerului elvetian de Externe, de unde au plecat catre o baza militara din Germania.

Intr-o zi istorica, Iranul elibereaza americani, inclusiv un jurnalist Washington Pos

Corespondenti Reuters au vazut un avion de tip Dassault Falcon apartinand Fortelor aeriene elvetiene, la bordul caruia se aflau cei trei, aterizand si ruland pana in apropierea unui avion apartinand US Air Force (Fortele aeriene americane) care a sosit la Geneva sambata seara.

A urmat un transfer de pasageri, catre alt avion, care nu purta insemne elvetiene si care a decolat.

Un purtator de cuvant al Ministerului elvetian de Externe, Jean-Marc Crevoisier, a confirmat ca la bordul avionului se aflau cei trei detinuti eliberati si a declarat ca au plecat deja catre Germania.

Iranieni inchisi in SUA, gratiati printr-un acord de schimb de detinuti

Cei trei au parasit Teheranul duminica, in cadrul unui schimb de detinuti, dupa ridicarea celei mai mari parti a sanctiunilor impuse Iranului in cadrul unui acord despre care presedintele american Barack Obama a declarat ca a blocat toate caile prin care Teheranul se putea dota cu o bomba nucleara.

Un oficial american a declarat ca la bordul avionului elvetian se aflau Jason Rezaian, seful Biroului ziarului The Washington Post (WP) la Teheran, Saeed Abedini, un pastor din Idaho, si Amir Hekmati, un fost puscas marin din Flint (Michigan), dar si membri de familie.

Sotia lui Abedini, Naghmeh, a scris intr-un mesaj postat pe Twitter "Saeed tocmai a aterizat in Geneva. Se pregateste sa plece in Germania. Voi vorbi cu Saeed in cateva ore! Va multumesc pentru rugaciuni!".

Moment istoric: Sanctiunile economice impuse Iranului de Occident au fost ridicate

Alt iraniano-american eliberat in cadrul acestui schimb, Nosratollah Khosravi-Roodsari, nu se afla la bordul avionului. Un al cincilea detinut, studentul american Matthew Trevithick, a fost eliberat separat, sambata, potrivit unui oficial american.

Brett McGurk, care a ajutat la negocierea eliberarii acestora, si Patrick Kennedy, de la Departamentul subsecretarului de Stat pentru Managament, i-au asteptat pe aeroportul din Geneva.

Avionul US Air Force si un avion guvernamental iranian de pasageri au sosit la Geneva sambata seara. Avionul iranian a decolat catre Iran duminica dimineata, aproximativ in momentul in care detinutii americani paraseau Teheranul.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#schimb detinuti Iran SUA, #jurnalist Washington Post eliberat inchisoare Iran , #Iran
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Nu se spune, insa, mai nimic de-al patrulea, a carui identitate