Schimbare periculoasa de forte in Orientul Mijlociu: Iranul devine o putere?

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 09:19
7465 citiri
Schimbare periculoasa de forte in Orientul Mijlociu: Iranul devine o putere?
Foto: Business Insider

Situatia actuala din Orientul Mijlociu este extrem de complexa, din cauza a doua puncte fierbinti: situatia din Siria si problema nucleara a Iranului.

Orientul Mijlociu este mai degraba o imensa tabla de sah, unde Iranul - care a inventat acest joc - pare sa redevina un jucator important in regiune.

Trupele americane sunt in curs de retragere din Irak, pana la sfarsitul anului 2011. Incercam sa luam in considerare acest fapt si sa vedem ce consecinte vor aparea in viitor, apreciaza Business Insider.

Exista potentialul unei schimbari masive de putere in regiune, Iranul va trece de la statutul de forta marginala la unul de putere dominanta. Pe masura ce procesul se desfasoara, Statele Unite si Israelul fac contramutari.

Iranul s-a pregatit pentru retragerea americana. Desi este nerezonabil sa spunem ca Iranul va domina Irakul, este corect ca Teheranul va avea o influenta destul de mare asupra Bagdadului.

Aceasta influenta va creste, pe masura ce se va incheia retragerea trupelor Statelor Unite si devine destul de clar ca nu se va modifica politica americana. Calculul politicienilor irakieni este de a se apropia de Iran si de a se indeparta de puterea americana.

Siria si Iranul

Situatia din Siria complica toate aceste lucruri. Minoritatea Alawite a dominat Guvernul sirian din 1970. Aceasta este o comunitate musulmana, care reprezinta aproximativ 7% din populatia tarii, care este majoritara sunita.

Siria si Iranul au fost aliati in Liban. La inceputul anilor '80, iranienii au incercat sa le creasca influenta in lumea islamica, prin sprijinirea fortelor siite. Hezbollah a fost una dintre acestea.

Via Iran, Hezbollahul a devenit un instrument al puterii siriene in Liban. Iranul si Siria au stabilit o alianta, care a durat pana astazi. In tulburarile din Siria, sauditii si turcii, alaturi de americani, sunt ostili regimului presedintelui Bashar al Assad.

Iranul este singura tara care mai sprijina guvernul actual sirian. Damascul este izolat in lumea sunita, Turcia si Liga Araba fiind impotriva acestuia.

Iranul si, in mod surprinzator, premierul irakian, Nouri al-Maliki, au constituit un suport din exterior pentru Assad. Daca Assad supravietuieste, Iranul va fi marele castigator. Daca Irakul va intra sub influenta iraniana, iar regimul Assad va ramane la putere, atunci Iranul si-ar intinde sfera de influenta din vestul Afganistanului pana la Marea Mediterana.

Optiunile americane pentru Orientul Mijlociu

Dintre toti jucatorii acestui joc din regiune, pozitia Israelului este cea mai complexa. Israelul nu poate influenta evenimentele din Siria. In schimb, Israelul trebuie sa se adapteze la situatie, in cazul care Iranul va deveni o forta importanta in regiune.

Principala amenintare iraniana nu este cea nucleara. Iranul si fara armele nucleare ramane o amenintare. Chiar daca Iranul va renunta la programul sau nuclear, situatia ramane la fel de delicata.

In acest moment, Statele Unite, Israelul, Turcia si Arabia Saudita au o strategie axata pe doua directii: una sa creasca presiunea asupra Iranului si a doua sa faca in asa fel ca guvernul sirian sa cada, pentru a limita influenta iraniana din Irak.

SUA au trei optiuni. Prima, sa accepte evolutia situatiei din zona. A doua, sa faca o intelegere cu Iranul, ceea ce este destul de costisitor. Iar ultima, sa porneasca un razboi.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#iran putere orientul mijlociu, #tensiuni Orientul Mijlociu SUA Iran, #conflicte Siria Iran Israel, #retragerea trupelor americane irak , #Iran