Seful Pentagonului: Iranul ar putea avea bomba nucleara peste un an

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 09:03
2972 citiri
Seful Pentagonului: Iranul ar putea avea bomba nucleara peste un an

Iranul si-ar putea dezvolta bomba atomica intr-un an si ar putea detine mijloace de transport pentru ea in trei ani, a declarat seful Pentagonului duminica, subliniind inca o data efortul SUA de a opri activitatea nucleara a Teheranului.

"Statele Unite nu doresc ca Iranul sa dezvolte bomba atomica", a declarat Leon Panetta in cadrul unui interviu acordat CBS, preluat de AFP.

"Este clar ca avem un scop comun cu Israelul", a spus Panetta, care a adaugat ca oficialii americani sunt decisi sa actioneze in orice fel pentru a opri planurile Iranului de a-si dezvolta bomba nucleara.

Intrebat daca printre actiunile posibile se afla si un atac militar, Panetta a raspuns ca "in nici un caz".

Intr-un raport dat publicitatii la sfarsitul anului trecut, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a exprimat "serioase ingrijorari" in ceea ce priveste programul nuclear iranian, bazandu-se pe informatii "credibile" conform carora Teheranul lucreaza la fabricarea armei atomice.

De atunci, ingrijorarea internationala in legatura cu programul nucelar al Iranului a continuat sa creasca. Recent, Uniunea Europeana a decis impunerea unui embargou petrolier gradual fara precedent contra Iranului, ca parte a sanctiunilor legate de programul nuclear al acestei tari.

Noile masuri includ un embargou imediat asupra noilor contracte de comert cu petrol brut si produse petroliere. Contractele in desfasurare vor continua pana la 1 iulie.

Cea mai mare parte a petrolului iranian este exportat insa catre Asia, motiv pentru care UE si SUA incearca sa convinga tarile asiatice, precum India, sa-si reduca importurile de petrol provenind din Iran, astfel incat presiunile internationale contra Teheranului sa fie mai eficiente.

Uniunea Europeana a decis deja inghetarea activelor bancare pentru 433 de companii si 113 persoane fizice din Iran si a impus restrictii impotriva exporturilor anumitor produse iraniene catre UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Leon Panetta Iran bomba atomica, #Iran bomba nucleara, #program nuclear Iran , #Iran